Top news community
Καλοσωρίσατε!
Για να έχετε όλες τις λειτουργίες διαθέσιμες θα πρέπει να συνδεθείτε ή να δημιουργήσετε νέο λογαριασμό . Καλή πλογήση!

Top news community
Καλοσωρίσατε!
Για να έχετε όλες τις λειτουργίες διαθέσιμες θα πρέπει να συνδεθείτε ή να δημιουργήσετε νέο λογαριασμό . Καλή πλογήση!

  Θες να γίνεις συντονιστής;   Δες εδώ

Μη Συνδεδεμενος Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε

Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας Πήγαινε κάτω  Μήνυμα [Σελίδα 1 από 1]

#1
  BLUE FOX

BLUE FOX
Ιδρυτής
Ιδρυτής
Προσκύνημα στον Κήπο της Γεσθημανής 2404385

Προσκύνημα στον Κήπο της Γεσθημανής Tlo0j10
Γεσθημανή. H περιοχή με τα σπουδαιότερα προσκυνήματα στα Ιεροσόλυμα και το δεύτερο σε προσκύνημα ιερό μέρος, μετά τον Πανάγιο Τάφο. Η ευρύτερη περιοχή της Γεσθημανής πήρε το όνομά της από τις πολλές ελιές που υπήρχαν στην περιοχή. Για τους πιστούς, το μέρος αποκτά μεγάλη σημασία καθώς εδώ υπάρχει ο τάφος της Παναγιάς, η εικόνα της Ιεροσολυμίτισσας αλλά και ο Κήπος της Γεσθημανής.

Μέσα σε αυτόν διαδραματίστηκαν τα σημαντικότερα γεγονότα πριν από τη Σταύρωση του Ιησού Χριστού. Επίσης, σε αυτή την περιοχή υπάρχει η Χρυσή Πύλη η οποία παραμένει κλειστή και λέγεται ότι θα ανοίξει όταν στην περιοχή θα γίνει η Δευτέρα Παρουσία. Από αυτή την Πύλη, πέρασε ο Χριστός πάνω στο γαϊδουράκι κατά την είσοδό του στα Ιεροσόλυμα την Κυριακή των Βαΐων.

Δείτε το οδοιπορικό του zougla.gr και την ξενάγηση του Ιερομόναχου Ευφρόσυνου:

Η ανταποκρίτρια του zougla.gr στα Ιεροσόλυμα, Έλενα Καραθάνου


Προσκύνημα στον Κήπο της Γεσθημανής Image

Για αυτό λένε πως οι Εβραίοι της περιοχής, χτίζουν τα κοιμητήριά τους «κοιτάζοντας» προς αυτή την πλευρά, έτσι ώστε την ώρα της Κρίσης να είναι οι πρώτοι που θα αναστηθούν. Ο τάφος της Γεσθημανής (ή αλλιώς το Πάνσεπτο Θεομητορικό Μνήμα της Γεσθημανής) μαζί με τον Κήπο της Γεσθημανής που βρίσκεται στους πρόποδες του όρους των Ελαιών, προσεγγίζουν ακόμη και αλλόθρησκους οι οποίοι κάνουν τάματα προσκυνώντας τον τάφο της Παναγίας. Απέναντι από αυτό το σημείο βρίσκεται και ο Ναός του Αγίου Στεφάνου, του Πρωτομάρτυρα, ο οποίος πήρε το όνομά του επειδή ήταν ο πρώτος που μαρτύρησε όταν υποστήριξε ότι ο Ιησούς Χριστός ήταν ο Μεσσίας.

Ο Κήπος της Γεσθημανής, συνδέεται με τα γεγονότα της Μ. Πέμπτης αφού είναι ο τόπος που ξεκίνησε το μαρτύριο του Χριστού, όταν προδόθηκε από τον Ιούδα. Σύμφωνα με την παράδοση, μετά το Μυστικό Δείπνο, ο Χριστός πήγε στο όρος των Ελαιών όπου προσευχήθηκε τρεις φορές και έπειτα δέχτηκε το φιλί του Ιούδα. Το μέρος αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς από αυτό το σημείο ξεκίνησε ο δρόμος του Μαρτυρίου για το Χριστό και από εδώ μετέστει το Πάνσεπτο Σώμα της Παναγίας κατά την τρίτη ημέρα προς την Ουράνιο Βασιλεία.


Προσκύνημα στον Κήπο της Γεσθημανής Image

Προσκύνημα στον Κήπο της Γεσθημανής Image

Ο τάφος της Παναγιάς είναι χτισμένος μέσα σε σπηλιά και για να εισέλθει κάποιος στον εσωτερικό του χώρο θα πρέπει να κατέβει 48 σκαλιά. Στα σκαλοπάτια υπάρχουν τα παρεκκλήσια των Αγίων και δικαίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης και του Αγίου μνήστορος Ιωσήφ. Κατεβαίνοντας προς το ναό, συναντά κανείς άλλα δυο παρεκκλήσια. Το ένα είναι αφιερωμένο στον Άγιο Νικόλαο, ο οποίος σύμφωνα με την παράδοση, διακόνησε στο Ναό της Παναγίας και το άλλο, στον Άγιο Στέφανο, τον Πρωτομάρτυρα.
Σύμφωνα με τον Ιερομόναχο Ευφρόσυνο, διακονητής του Τάφου της Παναγιάς, «το μέρος αυτό είναι το μοναδικό από τα προσκυνήματα που δεν καταστράφηκε ανά τους αιώνες, γιατί ήταν κάτω από τη Γη».

​«Ο πατέρας Παϊσιος, που είχε δει πολλές φορές την Παναγία στον ύπνο του, είχε πει ότι η εικόνα της Παναγίας της Ιεροσολυμίτισσας απεικονίζει το «πραγματικό» πρόσωπο της Παναγίας, μοιάζει δηλαδή περισσότερο από όλες τις άλλες, με την πραγματική της μορφή»Ο Ναός έχει 30 μ. μήκος και οκτώ μ. πλάτος. Είναι λαξευμένος σε τετράγωνο βράχο, με κοίλωμα ενός μέτρου. Το κυρίως προσκύνημα, που είναι ο τάφος της Παναγιάς, βρίσκεται μέσα σε ένα λιθόκτιστο κουβούκλιο ύψους 2 μ., μήκος 3 μ. και πλάτος 4 μ. και είναι λαξευμένος σε λίθινο βράχο. Κατά το μεγαλύτερο μέρος του, σώζεται όπως ήταν ο αρχικός τάφος. Στο εσωτερικό του μέρος οι πιστοί αφήνουν τα ονόματα των αγαπημένων τους που είναι γραμμένα σε ένα μικρό χαρτί, ελπίζοντας ότι με αυτό τον τρόπο η Παναγιά θα τους προστατεύσει. Καθημερινά τελείται Θεία Λειτουργία μέσα στον τάφο της Παναγιάς από τους Ορθοδόξους. Οι Αρμένιοι τελούν απ’ έξω τη Θεία Λειτουργία, καθώς τα περισσότερα δικαιώματα στον Ναό τα έχουν οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί.

Προσκύνημα στον Κήπο της Γεσθημανής Image

Προσκύνημα στον Κήπο της Γεσθημανής Image

Οι χρόνιες διαμάχες μεταξύ των δογμάτων για το ποιος θα αποκτήσει τα περισσότερα δικαιώματα σε όλα τα προσκυνήματα, είχε ως αποτέλεσμα να μοιραστούν δικαιώματα σε όλους. Έτσι, τη μία ημέρα πλήρη δικαιώματα στον Ναό της Γεσθημανής έχουν οι Ορθόδοξοι και την άλλη, οι Αρμένιοι. Ακόμα και για τον τάφο υπάρχουν δυο λουκέτα, όπως υπάρχουν και πολλές εικόνες από τις οποίες κάποιες ανήκουν στους Ορθοδόξους και κάποιες άλλες στους Αρμένιους. «Οι Αρμένιοι το δικαίωμα αυτό το απέκτησαν με δόλιο τρόπο το 1813» λέει ο Ιερομόναχος Ευφρόσυνος.

Για τον ίδιο λόγο, έχουν τοποθετηθεί πάνω από 300 καντήλια στο πάνω μέρος του Ναού, προσφέροντας στους προσκυνητές που φτάνουν από όλο τον κόσμο ένα καταπληκτικό θέαμα.

Στην δεξιά πλευρά του τάφου υπάρχει το Καθολικό του Ιερού Ναού των Ορθοδόξων στο οποίο βρίσκεται η εικόνα της Παναγίας της Ιεροσολυμίτισσας.


Προσκύνημα στον Κήπο της Γεσθημανής Image

Προσκύνημα στον Κήπο της Γεσθημανής Image

Προσκύνημα στον Κήπο της Γεσθημανής Image

Προσκύνημα στον Κήπο της Γεσθημανής Image

Προσκύνημα στον Κήπο της Γεσθημανής Image

Προσκύνημα στον Κήπο της Γεσθημανής Image

Προσκύνημα στον Κήπο της Γεσθημανής Image

«Ο πατέρας Παϊσιος, που είχε δει πολλές φορές την Παναγία στον ύπνο του, είχε πει ότι η εικόνα της Παναγίας της Ιεροσολυμίτισσας απεικονίζει το «πραγματικό» πρόσωπο της Παναγίας, μοιάζει δηλαδή περισσότερο από όλες τις άλλες, με την πραγματική της μορφή», λέει ο Ιερομόναχος Ευφρόσυνος.
Θεωρείται θαυματουργή και την προσκυνούν πιστοί από όλα τα δόγματα. Δεν είναι λίγοι οι μουσουλμάνοι που καταφθάνουν κάθε χρόνο στα Ιεροσόλυμα και προσεύχονται στην εικόνα της Παναγίας της Ιεροσολυμίτισσας για να εισακουστούν οι προσευχές τους.



Πηγή: Zougla

Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας Επιστροφή στην κορυφή  Μήνυμα [Σελίδα 1 από 1]


Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης

Δωρεάν φόρουμ | ©phpBB | Δωρεάν φόρουμ υποστήριξης | Αναφορά κατάχρησης | Πρόσφατες συζητήσεις