Δημοσιεύθηκε Κυρ 4 Δεκ - 8:23:01
Τι χρειαζόμαστε:
- 100 γραμμ. ζάχαρη άχνη
- 400 γραμμ. βούτυρο γάλακτος
- 100 γραμμ. φυτίνη
- 2 κρόκοι
- 1 αυγό
- 2 βανίλιες
- 1/2 κ.γλ. μοσχοκάρυδο
- 1/3 φλ. τσαγιού κονιάκ
- 1 κοφτό κ.γλ. σόδα μαγειρική
- 250 γραµµ. καβουρντισμένο και χοντροκομμένο αμύγδαλο
- 850 γραµµ. (περίπου) αλεύρι μαλακό, κοσκινισμένο
- 1 κιλό άχνη ζάχαρη
- 2 βανίλιες
Πώς το κάνουμε:
[list=rr_method_list][*]Απλώνουμε τα αμύγδαλα στο ταψί και τα ψήνουμε για 10΄ στους 200 βαθμούς, να ροδίσουν. Τα αφήνουμε να κρυώσουν λίγο και τα χοντροκόβουµε.
[*]Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο, τα 100 γραμμ. άχνη και τη φυτίνη και χτυπάμε για 10΄, μέχρι να ασπρίσουν και να γίνουν σαν αφράτη κρέμα. Προσθέτουμε έναν έναν τους κρόκους, να ομογενοποιηθούν με το μείγμα, καθώς και το αυγό. Προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο, τις 2 βανίλιες και λίγο από το αλεύρι για να µην κόψει το μείγμα µε την προσθήκη του κονιάκ. Διαλύουμε τη σόδα στο κονιάκ και το ρίχνουμε στο μίξερ.
[*]Τέλος προσθέτουμε λίγο αμύγδαλο, λίγο αλεύρι εναλλάξ και συνεχίζουμε ζυμώνοντας απαλά με το χέρι. Αλεύρι θα βάλουμε όσο σηκώσει. Ίσως να μην το πάρει όλο, εξαρτάται και απο το αλεύρι. Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακιά και βουτυράτη. Εμένα μου πήρε περίπου 750 γραμμ..
[*]Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 170 βαθμούς.
[*]Πλάθουμε τους κουραμπιέδες σε ό,τι σχήμα θέλουμε ή ανοίγουμε χοντρό φύλλο και κόβουμε με κουπ πατ και τους αραδιάζουμε σε ταψί που έχουμε στρόσει λαδόκολλα.
[*]Τους ψήνουμε στον αέρα για περίπου 35΄(ανάλογα το μέγεθός τους), μέχρι να σκάσουν από πάνω και να ροδίσουν. Αφήνουμε 5΄ να κρυώσουν.
[*]Κοσκινίζουμε λίγη λίγη την άχνη µε τη βανίλια σε ένα ταψί (να κάνει στρώση). Ακουμπάμε επάνω τους κουραμπιέδες και τους πασπαλίζουμε ξανά µε άχνη. Τους αφήνουμε να κρυώσουν καλά, αλλιώς διαλύονται. Τους βάζουμε σε πιατέλα και πασπαλίζουμε ξανά µε άχνη ζάχαρη.
[*]Καλή επιτυχία!!!
[/list]
Λίγα μυστικά ακόμα
Χτυπάμε πολύ καλά το βούτυρο µε τη ζάχαρη, μέχρι να γίνουν σαν σαντιγί (αφράτη κρέμα). Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή και βουτυράτη, όχι σφιχτή. Επίσης, θέλουν καλό ψήσιμο. Όταν ροδίσουν ελαφρά και σκάσουν οι κουραμπιέδες, είναι έτοιμοι. Μην τους αφήσετε να κρυώσουν εντελώς γιατί δεν θα καλυφθούν ωραία απο τη ζάχαρη.
***https://www.sintagespareas.gr/sintages/afratoi-kourampiedes.html