Δημοσιεύθηκε Τρι 8 Μαρ - 16:33:28
Σίγουρα η επιλογή μίας DSLR μηχανής είναι δύσκολη υπόθεση, ειδικά για ένα αρχάριο φωτογράφο. Από την άλλη είναι μία διαδικασία που δεν πρέπει να μας τρομάζει.
Παρακάτω θα προσπαθήσουμε να δώσουμε μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να πάρετε την σωστή απόφαση, όταν έρθει η ώρα να επιλέξετε την πρώτη σας DSLR μηχανή.
1. Πόσα χρήματα να δώσετε;
Ξεκινήστε προσδιορίζοντας το χρηματικό ποσό που μπορείτε να διαθέσετε, χωρίς να ρίξετε έξω τον οικογενειακό προϋπολογισμό σας.
Μην ανησυχείτε αν δεν έχετε να διαθέσετε πολλά. Οι σημερινές DSLR ξεκινάνε από τα 300 ευρώ (μαζί με τον φακό) και φτάνουν όσο ψηλά θέλετε.
Ένας αρχάριος δεν χρειάζεται να πάρει μία ακριβή μηχανή γιατί και μία μηχανή της οικονομικής κατηγορίας θα τον καλύψει απόλυτα στα πρώτα του βήματα στον κόσμο της φωτογραφίας.
Υπολογίστε ότι θα πρέπει να αγοράσετε επιπλέον μία κάρτα μνήμης (διαβάστε τα πάντα για τις κάρτες μνήμης στο αντίστοιχο άρθρο μας) και μία τσάντα μεταφοράς.
2. Από που να την αγοράσετε;
Ερευνήστε καλά στην αγορά για να βρείτε την χαμηλότερη τιμή. Σε αυτό θα σας βοηθήσει το skroutz.gr.
Προτιμήστε ένα αμιγώς φωτογραφικό κατάστημα για τους εξής λόγους:
- οι πωλητές είναι γνώστες του αντικειμένου και μπορούν να απαντήσουν στις ερωτήσεις σας
- μπορείτε να δοκιμάσετε τη μηχανή και τους φακούς πριν την αγορά
- το after sales service είναι καλύτερο
Αποφύγετε καταστήματα, ηλεκτρονικά και μη, που πουλάνε σε υπερβολικά χαμηλές τιμές (μπορεί να πέσετε θύματα απάτης) και βεβαιωθείτε ότι η αγορά σας συνοδεύεται από την αντίστοιχη εγγύηση.
3. Μην κολλάτε στη μάρκα της μηχανής
Αυτή την χρονική στιγμή υπάρχουν 4 εταιρείες που προσφέρουν DSLR μηχανές: Canon, Nikon, Pentax και Sony. Αν εξαιρέσουμε την Sony που είναι η πιο νέα εταιρεία στον χώρο οι άλλες τρεις εταιρείες έχουν πολλά χρόνια στην αγορά και ειδικά οι δύο μεγάλες, Canon και Nikon, προσφέρουν μηχανές για όλα τα επίπεδα.
Η τελική επιλογή της μηχανής δεν έχει να κάνει με την μάρκα της, αλλά με το αν η μηχανή καλύπτει τις ανάγκες του χρήστη. Μιλώντας για μηχανές των τεσσάρων αυτών εταιρειών στο ίδιο επίπεδο οι διαφορές είναι πολύ μικρές (π.χ. Canon EOS 1200D και Nikon D3300).
Επιλέξτε την μηχανή σας με βάση τα χαρακτηριστικά της και αν αυτά σας καλύπτουν και όχι με γνώμονα την μάρκα της.
4. Full Frame ή APS-C αισθητήρα;
Αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο ειδών DSLR μηχανές. Αυτές που έχουν Full Frame και αυτές που έχουν APS-C αισθητήρα (ο Full Frame αισθητήρας έχει μεγαλύτερη επιφάνεια από τον APS-C αισθητήρα).
Αν και οι μηχανές με Full Frame αισθητήρα παρουσιάζουν σημαντικά πλεονεκτήματα, όπως λιγότερο ψηφιακό θόρυβο σε υψηλά ISO, παρόλα αυτά δεν είναι απαραίτητο κάποιος να αγοράσει μία μηχανή με Full Frame αισθητήρα (ξεκινούν από τα 1.500 ευρώ μόνο για το σώμα και οι φακοί τους είναι πολύ ακριβοί).
Ειδικά για ένα αρχάριο η διαφορά μεταξύ των δύο τύπων μηχανών δεν θα φανεί, αφού η διαδικασία εκμάθησης των φωτογραφικών τεχνικών δεν επηρεάζεται καθόλου από το μέγεθος του αισθητήρα.
Με άλλα λόγια αν κάποιος έχει όρεξη να ασχοληθεί με την φωτογραφία μπορεί να το κάνει άνετα και με μία μηχανή των 300 ευρώ με APS-C αισθητήρα.
Αριστερά FF αισθητήρας και δεξιά APS-C
Επισκεφτείτε το κατάστημα της περιοχής σας και ζητήστε να πιάσετε στα χέρια σας τις DSLR που σκέφτεστε να αγοράσετε. Δείτε αν ταιριάζει το grip στο χέρι σας και τα δάχτυλα σας και αν την νιώθετε άνετα στην παλάμη σας.
Δείτε το βάρος και τον όγκο της κάθε μίας και σκεφτείτε αν αντέχετε να την κουβαλάτε μαζί σας όταν θα είστε έξω για φωτογράφιση.
Μην αγοράσετε μία μηχανή που δεν σας βολεύει στο κράτημα ή την θεωρείτε βαριά και ογκώδη γιατί θα καταλήξετε να μην την παίρνετε μαζί σας και θα σκονίζετε στο ράφι της βιβλιοθήκης σας.
6. Επιλέξτε τον σωστό φακό/φακούς
Να θυμάστε ότι όσο σημαντικό είναι το σώμα μίας μηχανής, τόσο και περισσότερο είναι σημαντικός ο φακός. Επομένως σκεφτείτε καλά αν θα χρειαστείτε εκτός από τον φακό του κιτ κάποιον φακό έξτρα ή αν θέλετε να αγοράσετε μόνο το σώμα της μηχανής με τον φακό της επιλογής σας.
Στα κιτ των μηχανών οι εταιρείες δίνουν συνήθως zoom φακούς με εύρος εστιακού μήκους 18-55mm ή 18-105mm, δηλαδή φακούς που ξεκινάνε από ευρυγώνιες λήψεις και προσφέρουν 3x ή 6x zoom. Επισκεφτείτε το φωτογραφικό κατάστημα της περιοχής σας και δοκιμάστε τον φακό του κιτ. Αν νομίζετε ότι το zoom δεν σας φτάνει σκεφτείτε την αγορά και ενός τηλεφακού. Θα βρείτε τηλεφακούς με εύρος εστιακού μήκους 55-200mm ή 70-300mm σε τιμές από 120 ευρώ (προτιμήστε κάποιον με σταθεροποίηση για λιγότερες κουνημένες φωτογραφίες).
Επιπλέον να θυμάστε ότι οι φακοί των κιτ δεν είναι φωτεινοί, προσφέροντας μέγιστο διάφραγμα f/4.5, 5.6 (όσο πιο χαμηλό είναι το f νούμερο τόσο πιο φωτεινός είναι ένας φακός). Αν τα θέματα που φωτογραφίζετε είναι συνήθως σε περιβάλλον με χαμηλό φωτισμό, τότε σκεφτείτε την αγορά ενός έξτρα prime φακού όπως π.χ. ενός 50mm f/1.8 (prime λέγονται οι φακοί με σταθερό εστιακό μήκος οι οποίοι έχουν μεγάλο μέγιστο διάφραγμα, F/2.8, F/1.8, F/1.4).
7. Μην δίνεται σημασία στα megapixels
Οι αναλύσεις των DSLR είναι αυτή τη στιγμή σε υψηλότατα επίπεδα και για αυτό δεν παίζει ρόλο αν η ανάλυση τους είναι 12, 16 ή 24 megapixels.
Να θυμάστε ότι τα πολλά megapixels παίζουν ρόλο στην εκτύπωση φωτογραφιών σε μεγάλα μεγέθη και όταν θελήσουμε να κόψουμε ψηφιακά και να κρατήσουμε ένα κομμάτι από μία φωτογραφία (crop).
Ακόμα όμως και σε αυτές τις περιπτώσεις οι σημερινές DSLR μας καλύπτουν απόλυτα.
Κάνοντας crop σε μία φωτογραφία "πετάμε" μερικά pixel και για αυτό όσο περισσότερα έχουμε, τόσο το καλύτερο. Μία μηχανή με 12 megapixels και πάνω μας κάνει και με το παραπάνω.
8. Σημαντικά χαρακτηριστικά που πρέπει να λάβετε υπόψη
Τα χαρακτηριστικά μίας μηχανής που είναι σημαντικό να συγκρίνετε είναι:
- ISO, δηλαδή η δυνατότητα της μηχανής να βγάζει φωτογραφίες σε χαμηλό φωτισμό χωρίς flash και η ποσότητα του ψηφιακού θορύβου που παρουσιάζει.
Δείτε μέχρι ποιο νούμερο μπορείτε να ρυθμίσετε το ISO (προς τα πάνω) και αναζητήστε στο internet δείγματα φωτογραφιών στα υψηλότερα νούμερα του ISO για να δείτε πόσος ψηφιακός θόρυβος εμφανίζεται.
Η πρώτη εικόνα έχει βγει με ISO 3.200 και η δεύτερη με ISO 25.600. Στην δεύτερη οι αλλοιώσεις που παρατηρούνται είναι ο ψηφιακός θόρυβος και είναι κάτι που δεν θέλουμε να εμφανίζεται στις εικόνες μας.
Με την σημερινή τεχνολογία μία καλή μηχανή δεν εμφανίζει ψηφιακό θόρυβο μέχρι ISO 3.200 ή 6.400.
- το πόσο γρήγορα εστιάζει (σε συνδυασμό με τον φακό)
- πόσα σημεία προσφέρει το σύστημα αυτόματης εστίασης
- το πόσο γρήγορα βγάζει συνεχείς φωτογραφίες (καρέ το δευτερόλεπτο=fps), χαρακτηριστικό που βοηθάει στην φωτογράφιση παιδιών, σκυλιών, γατιών και γενικά κινούμενων θεμάτων
- η αυτονομία της, δηλαδή πόσες φωτογραφίες βγάζει με μία πλήρη φόρτιση της μπαταρίας της
- οι δυνατότητες της στη λήψη video (μέγιστη ανάλυση λήψης, εστίαση κατά τη λήψη, δυνατότητα manual ρυθμίσεων κατά τη λήψη). Λάβετε υπόψη σας ότι οι περισσότεροι φωτογράφοι δεν χρησιμοποιούν την DSLR τους για λήψη video αλλά και το γεγονός ότι η λήψη video με DSLR είναι πιο περίπλοκη από την λήψη video με μία videocamera.
9. Ρωτήστε για την εγγύηση καλής λειτουργίας
Είναι σημαντικό να γνωρίζετε πόσα χρόνια εγγύηση δίνουν οι εταιρείες για τις μηχανές τους. Επιπλέον βεβαιωθείτε ότι η μηχανή που θα αγοράσετε καλύπτεται από την εγγύηση της ελληνικής αντιπροσωπείας.
Ακόμα μην ξεχάσετε να πληροφορηθείτε τη διαδικασία που θα χρειαστεί να ακολουθήσετε αν προκύψει πρόβλημα με τη μηχανή σας.
ΠΡΟΣΟΧΗ! Για όσο διάστημα κρατάει η εγγύηση της μηχανής φυλάξτε το κουτί της, το χαρτί της εγγύησης (σφραγισμένο από το κατάστημα που την αγοράσατε) και την απόδειξη αγοράς.
πηγή:http://www.pttl.gr