Δημοσιεύθηκε Σαβ 17 Φεβ - 18:03:34
Τον διάλογο για τα θέματα του σεβασμού των δικαιωμάτων των διαφορετικών θρησκευτικών κοινοτήτων, για τη σχέση θρησκείας και πολιτισμού και τον ρόλο της εκκλησιαστικής διπλωματίας στην άσκηση εξωτερικής πολιτικής άνοιξε από τη Θεσσαλονίκη το Ελληνικό Ινστιτούτο Πολιτιστικής Διπλωματίας (Ε.Ι.Π.Δ.).
Εκπρόσωποι θρησκειών, θρησκευτικών κοινοτήτων και ακαδημαϊκοί συμμετείχαν στην ημερίδα εκκλησιαστικής διπλωματίας "Η Θρησκευτική συνύπαρξη: Διαθρησκειακός – Διαπολιτισμικός Διάλογος" που διοργανώθηκε σήμερα από το Παράρτημα Θεσσαλονίκης και Βόρειας Ελλάδας του Ελληνικού Ινστιτούτου Πολιτιστικής Διπλωματίας και διατύπωσαν τις θέσεις τους για τις διαθρησκευτικές και διαπολιτισμικές σχέσεις στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, τον θρησκευτικό και πολιτιστικό πλουραλισμό και την ανεκτικότητα.
Το Ελληνικό Ινστιτούτο Πολιτιστικής Διπλωματίας θέτει σε εφαρμογή ένα πολύ σημαντικό εγχείρημα και ανοίγει έναν δρόμο σε μία πόλη με νευραλγική θέση, μία πόλη που έχει αποτελέσει σταυροδρόμι πολιτισμών και ιστορικά και διαχρονικά, τόνισε η διευθύντρια του Ε.Ι.Π.Δ. Θεσσαλονίκης και Βόρειας Ελλάδας, Αγάθη Γκουδέρη.
Στην πόλη συνυπάρχουν διαφορετικές θρησκευτικές κοινότητες, θέλουμε να δούμε αν ακούγονται, αν ακούν η μία την άλλη, πώς ερμηνεύει η μία την άλλη, πώς θέλει να συμβιώνει η μία με την άλλη, εξήγησε.
Επιδίωξη του Ε.Ι.Π.Δ. όπως ανέφερε είναι μετά τη σημερινή εκκίνηση να έχει συνέχεια ο διάλογος που προωθεί τον σεβασμό των δικαιωμάτων των διαφορετικών θρησκευτικών κοινοτήτων, οι οποίες είναι παρούσες και ενεργές στην πόλη και έτσι να ενισχυθούν η αλληλογνωριμία, η εποικοδομητική επικοινωνία, η αλληλοκατανόηση, η συνεκτικότητα και η συνοχή.
Η θρησκεία έχει σημαντικό ρόλο να επιτελέσει στη μορφοποίηση ενός λαού, ενός πολιτισμού, σημείωσε η κ. Γκουδέρη υπογραμμίζοντας ότι είναι πολύ βασικό να γίνει μία ανθρωπιστική και κοινωνική προσέγγιση και όχι δογματική, όχι με όρους δογματισμού, αλλά με έμφαση στην προστασία της θρησκευτικής ελευθερίας, στην προστασία της θρησκευτικής πολιτιστικής κληρονομιάς μέσα από τη διεξαγωγή ενός γόνιμου και υγιούς διαλόγου με σωστούς όρους και προϋποθέσεις.
Για τη θρησκευτική συνύπαρξη ως αναγκαίο μέσο επίτευξης διαλόγου και συνεργασίας και εδραίωσης εμπιστοσύνης μίλησε η διευθύντρια δημοσίων σχέσεων του Ε.Ι.Π.Δ., Έλενα Ρουσάκη. Όπως τόνισε, η υλοποίηση της ιδέας της θρησκευτικής συνύπαρξης πρέπει να λαμβάνει χώρα και στο πλαίσιο της εκπαίδευσης υπό τη μορφή διαπολιτισμικής εκπαίδευσης με ιδιαίτερη βαρύτητα στην εκμάθηση του σεβασμού της θρησκευτικής διαφορετικότητας.
"Ο ρόλος των θρησκειών έχει μερικώς συρρικνωθεί στις μέρες μας, ωστόσο τα δραματικά γεγονότα της Μέσης Ανατολής των τελευταίων ετών δείχνουν ότι η θρησκευτικής προέλευσης μισαλλοδοξία δεν έχει υποχωρήσει οριστικά διαψεύδοντας όλους όσοι καλοπροαίρετα πίστεψαν ότι η παγκοσμιότητα των εξελίξεων και η τεχνολογική πρόοδος θα οδηγούσε στην εξασθένηση των παραδοσιακού χαρακτήρα συγκρούσεων" ανέφερε ο διευθυντής της Υπηρεσίας Διεθνών Σχέσεων του υπουργείο Εξωτερικών στη Βόρεια Ελλάδα, Δημήτριος Παπανδρέου.
"Ζούμε σε μία περιοχή διασταύρωσης των μεγάλων πολιτισμών και των μεγάλων θρησκειών και ως λαός έχουμε συναίσθηση της πολυπλοκότητας αυτού του εσχατολογικών διαστάσεων ιστορικού συνδυασμού, όσο και της αναγκαιότητας εξεύρεσης ενός modus vivendi ανάμεσα τους, που θα επιτρέψει την ειρηνική συνύπαρξη, τον διάλογο και την ανοχή" είπε προσθέτοντας ότι πρωτοβουλίες που κινούνται σε αυτή την κατεύθυνση προάγουν τον αλληλοσεβασμό ανάμεσα στις θρησκείες, αναβαθμίζουν σημαντικά τον διαθρησκειακό διάλογο, συνεπώς ο αντίκτυπός τους είναι θετικός.
Υπογράμμισε ακόμη ότι το υπουργείο Εξωτερικών έχει προχωρήσει στη σύγκληση διασκέψεων με αυτό ακριβώς το περιεχόμενο, όπως τη Διεθνή Διάσκεψη Αθηνών για τον θρησκευτικό και πολιτιστικό πλουραλισμό και την ειρηνική συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή, όπως και το Φόρουμ των Αρχαίων Πολιτισμών.
"Οι θρησκείες στο πλαίσιο της γνώσης και της κατανόησης μπορούν να γίνουν μοχλός που ενώνει" ανέφερε ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Αλέξανδρος Θάνος, ο οποίος τόνισε ότι υπάρχουν οι προοπτικές να γίνει θεσμός ο διαθρησκειακός διάλογος που ξεκίνησε το Ε.Ι.Π.Δ. από τη Θεσσαλονίκη.
Στην ημερίδα υπογραμμίστηκε ότι όλα μεγάλα δόγματα, Ορθόδοξοι, Καθολικοί και Ευαγγελικοί συνυπάρχουν αρμονικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ότι η Ευρώπη δεν αναγνωρίζει αίρεση μέσα στον Χριστιανισμό, αλλά το δικαίωμα της ελευθερίας να πιστεύει όπου θέλει κάθε άνθρωπος, όπως επίσης και τον συνεχή διάλογο, ο οποίος συμβάλλει θετικά στις σύγχρονες κοινωνίες της απομόνωσης και της μοναξιάς.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο τεράστιο μεταναστευτικό ρεύμα από την Ανατολή που εισήγαγε καινούρια θρησκεύματα στην Ελλάδα και γενικότερα στην Ε.Ε. Η Ελλάδα, όπως τονίστηκε από τους συμμετέχοντες η Ελλάδα αντιμετωπίζει με ήπιο τρόπο το μεταναστευτικό ρεύμα, καθώς βρίσκεται πιο κοντά στην Ανατολή σε αντίθεση με τη Δύση, όπου τα ανατολικά θρησκεύματα είναι ξένα προς το πνεύμα της και γι αυτό συχνά δημιουργούνται αντιπαραθέσεις.
Το Ελληνικό Ινστιτούτο Πολιτιστικής Διπλωματίας, επιστημονική, αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία και φορέας πολιστικής διπλωματίας, ιδρύθηκε στην Αθήνα την 25η Μαρτίου 2017. Η δράση του Ινστιτούτου αναπτύσσεται σε συνεργασία με ιδιωτικούς και δημόσιους κυβερνητικούς φορείς, ακαδημαϊκά ιδρύματα και επιστημονικά ινστιτούτα στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ