Δημοσιεύθηκε Δευ 5 Μαρ - 10:06:47
Για το πρωί της Δευτέρας ήταν προγραμματισμένη η μεταγωγή των δύο Ελλήνων στρατιωτών, του Άγγελου Μητρετώδη και του Δημήτρη Κούκλατζη, στο δικαστήριο της Αδριανούπολης όπου θα εξεταστούν οι ενστάσεις που έχει υποβάλλει ο συνήγορός τους σχετικά με το κατηγορητήριο που τους έχει απαγγελθεί από την Πέμπτη το μεσημέρι, όταν συνελήφθησαν σε τουρκικό έδαφος που πέρασαν κατά λάθος.
Μέχρι στιγμής και παρά του αντιθέτου δημοσιεύματα στον τουρκικό Τύπο το κατηγορητήριο συνίσταται στην παράνομη είσοδο εντός απαγορευμένης στρατιωτικής ζώνης πρώτου βαθμού και μέχρι νεοτέρας δεν συμπεριλαμβάνεται κατηγορία για απόπειρα κατασκοπίας.
Στην Αδριανούπολη βρίσκονται οικογένειες των δύο Ελλήνων στρατιωτικών οι οποίες προτίθενται να τους συναντήσουν είτε κατά τη διάρκεια της δίκης είτε στον χώρο που κρατούνται.
Ο Άγγελος Μητρετώδης
Ο Δημήτρης Κούκλατζης
Η Αθήνα, η οποία βρίσκεται σε διπλωματικό συναγερμό από το πρωί της περασμένης Παρασκευής, παρακολουθεί ιδιαίτερα το πώς θα συμπεριφερθεί σήμερα το δικαστήριο και κυρίως εάν εμβόλιμα προσθέτει η κατηγορία της απόπειρας κατασκοπείας. Διότι εάν συμβεί κάτι τέτοιο τα πράγματα είναι εξαιρετικά πολύπλοκα.
Τα δύο συν ένα σενάρια
Το πρώτο σενάριο που είναι και το καλό αναφέρεται στο ενδεχόμενο να ολοκληρωθεί η δίκη σήμερα ή και αύριο, να καταδικαστούν τυπικά οι δύο στρατιωτικοί για παράνομη παραβίαση συνόρων με αναστολή και στη συνέχεια να επιστρέψουν στην Ελλάδα.
Το δεύτερο σενάριο αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να συνδεθεί από τις τουρκικές αρχές και κυρίως το Βαθύ Κράτος η υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών με εκείνη των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που το καλοκαίρι του 2016 διέφυγαν από την Τουρκία και ζήτησαν πολιτρικό άσυλο στην Ελλάδα. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα σημαίνει ότι η Άγκυρα αποφάσισε να θέσει υπό καθεστώς ομηρείας τους δύο Έλληνες προκειμένου να τους ανταλλάξει με τους «οκτώ».Στην Αδριανούπολη βρίσκονται οικογένειες των δύο Ελλήνων στρατιωτικών οι οποίες προτίθενται να τους συναντήσουν είτε κατά τη διάρκεια της δίκης είτε στον χώρο που κρατούνται
Το τρίτο σενάριο αφορά το ενδεχόμενο η Τουρκία να παρατείνει το «διπλωματικό καψόνι» προς την Ελλάδα εξαντλώντας όλες τις δικονομικές ευκαιρίες που της προσφέρει του τουρκικό δικαστικό σύστημα. Με λίγα λόγια στη βάση μιας δικονομικής τυπολατρίας να καθυστερήσει όσο το δυνατόν περισσότερο την εκδίκαση της υπόθεσης κλιμακώνοντας έτσι την πιεστική ένταση προς την ελληνική πλευρά κατά την επόμενη χρονική περίοδο.
Και τα τρία αυτά σενάρια τα έχει ήδη επεξεργαστεί η ελληνική διπλωματία η οποία για προφανής λόγους και προς το παρόν διατηρεί το επίπεδο των συνεννοήσεων σε κατάσταση χαμηλής έντασης. Είναι σημαντικό ότι εξακολουθούν και υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας τόσο μεταξύ των δύο υπουργείων Εξωτερικών όσο και μεταξύ των δύο ΓΕΕΘΑ. Στο σημείο αυτό αξίζει να επισημανθεί πως ο σημερινός αρχηγός ΓΕΕΘΑ της Τουρκίας, Τσερκέζος στην καταγωγή, θεωρείται ως απόλυτα πιστός στα κελεύσματα του Ταγίπ Ερντογάν και μέλος του στενού κύκλου στο προεδρικό Μέγαρο που διαχειρίζεται τις υποθέσεις του κράτους. Είναι προφανές πως την τελευταία κουβέντα στην υπόθεση αυτή θα την έχει το στενό επιτελείο του Ερντογάν και κανείς άλλος.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ