Δημοσιεύθηκε Τρι 6 Μαρ - 13:08:31
Σε κλίμα έκδηλης ανησυχίας πραγματοποιείται στο Μαξίμου έκτακτη σύσκεψη από νωρίς το μεσημέρι για το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται σε φυλακές υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολης.
Οι τελευταίες εξελίξεις οδηγούν σε αμφιλεγόμενα συμπεράσματα για τη στάση την οποία προτίθενται να κρατήσουν οι τουρκικές Αρχές.
Οι τελευταίες εξελίξεις οδηγούν σε αμφιλεγόμενα συμπεράσματα για τη στάση την οποία προτίθενται να κρατήσουν οι τουρκικές ΑρχέςΗ δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου της κυβέρνησης της Τουρκίας Μπεκίρ Μποζντάγκ πως δεν υφίσταται ζήτημα ανταλλαγής μεταξύ των δύο Ελλήνων στρατιωτικών και των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών οι οποίοι έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα θα μπορούσε να εκληφθεί διπλωματικά ως μια κίνηση κατευνασμού του κλίματος έντασης που επικρατεί από την περασμένη Παρασκευή.
Το γεγονός ότι τουλάχιστον ως προς τις επίσημες εκδοχές οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί δεν κατηγορούνται ευθέως για κατασκοπεία θα μπορούσε επίσης να αποτελεί θετικό μήνυμα. Παρ' όλα αυτά, τα πράγματα δεν εξελίσσονται έτσι όπως οι επίσημες εκδοχές περιγράφουν.
Η τουρκική πλευρά δεν κρύβει ότι τα εγκληματολογικά εργαστήρια της στρατοχωροφυλακής στην Άγκυρα εξετάζουν τα ηλεκτρονικά αρχεία των τριών κινητών τηλεφώνων που βρέθηκαν πάνω στους δύο Έλληνες στρατιωτικούς και κατασχέθηκαν. Με αυτόν τον τρόπο και διά μέσου των τουρκικών ΜΜΕ διατηρείται το ενδεχόμενο ο εισαγγελέας Αδριανούπολης, όταν και εφόσον απαγγείλει το επίσημο κατηγορητήριο και προσδιορίσει δικάσιμο, να προσθέσει το θέμα της κατασκοπείας.
Μέχρι στιγμής και εξ όσων προκύπτουν από τη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου τη Δευτέρα, οι δύο Έλληνες έχουν παραπεμφθεί και προφυλακιστεί για παράνομη είσοδο σε στρατιωτική περιοχή της Τουρκίας.
Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει τίποτα από τη στιγμή που υπό την πίεση των ΜΜΕ και του κλίματος που επικρατεί στην κοινή γνώμη, αφού πρώτα η πολιτική ατμόσφαιρα καλλιεργήθηκε επισταμένως, υπάρξουν αρνητικές εξελίξεις ως προς την ακριβή διατύπωση του κατηγορητηρίου.
Οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί Δημήτρης Κούκλατζης και Άγγελος Μητρετώδης
Το zougla.gr ήλθε σε επαφή με το δικηγορικό γραφείο της
συνηγόρου ενός εκ των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, αλλά προσέκρουσε στην απόφαση και των δύο δικηγόρων υπεράσπισης να μην προβούν σε δηλώσεις και σχόλια για την υπόθεση.
Κατά τη δικηγόρο Σελίν Οζέλ, η απόφαση αυτή είναι κοινή και αμετάκλητη. Παρ' όλα αυτά, το zougla.gr πληροφορήθηκε πως από το πρωί της Τρίτης η δικηγόρος Σελίν Οζέλ βρισκόταν στα δικαστήρια της Αδριανούπολης προφανώς για να πληροφορηθεί τα περί της διαδικασίας και τα περί προθέσεων του εισαγγελέα Αδριανούπολης ως προς τον προσδιορισμό τακτικής δικασίμου.
Νομικοί και δημοσιογραφικοί κύκλοι στην Τουρκία επισημαίνουν πως η τουρκική Δικαιοσύνη είναι σε θέση να παρατείνει για όσο χρόνο επιθυμεί την εκκρεμότητα της επίσημης διατύπωσης κατηγορητηρίου καθώς και του προσδιορισμού τακτικής δικασίμου, και φέρουν ως παράδειγμα την υπόθεση του Γερμανού δημοσιογράφου τουρκικής καταγωγής, ο οποίος κρατήθηκε για έναν χρόνο στη φυλακή δίχως να του απαγγελθεί κατηγορητήριο και δίχως να προσδιοριστεί τακτική δικάσιμος για να αποφυλακιστεί υπό όρους μόνο έπειτα από προσωπική παρέμβαση της Άνγκελα Μέρκελ.
Τα παραπάνω αφορούν, βεβαίως, μόνο στο κακό σενάριο που είναι δυνατό να εξελιχθεί.
Προσεκτική η στάση της Αθήνας - Στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε. κοινοποιείται η υπόθεση στον Έβρο
Η Αθήνα και την Τρίτη το πρωί συνέχισε να διατηρεί εξαιρετικά προσεκτικούς τόνους όσον αφορά στη διαχείριση της πολύ σοβαρής, όπως εξελίσσεται, υπόθεσης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, σε αντίθεση με τις αισιόδοξες προβλέψεις που εξέφρασε κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου που μας πέρασε, κράτησε πιο επιφυλακτική στάση, δηλώνοντας πως δεν είναι σε θέση να προεξοφλήσει τους τουρκικούς χειρισμούς αλλά και πως η δικαστική διαδικασία στην Τουρκία θα πρέπει να γίνει σεβαστή. Την ίδια ώρα, από τις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος δήλωσε πως οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί εκτελούσαν περιπολία για τον εντοπισμό παράνομων μεταναστών και προσφύγων, και πως ακολουθώντας ορισμένα ίχνη βρέθηκαν κατά λάθος σε τουρκικό έδαφος.
Ο κ. Καμμένος προτίθεται να θέσει υπ' όψιν των Ευρωπαίων ομολόγων του αλλά και των κοινοτικών αξιωματούχων το όλο ζήτημα.
Η αιφνιδιαστική εκδοχή της «Sabah»
Ένα δημοσίευμα της απόλυτα φιλοκυβερνητικής εφημερίδας «Sabah» που αναδημοσιεύτηκε από τον γερμανικό Τύπο αιφνιδίασε τα δημοσιογραφικά γραφεία σε Αθήνα και Άγκυρα, διότι προτείνει μια άλλη εκδοχή για το τι κρύβεται πίσω από τη σύλληψη και προφυλάκιση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.
Η τουρκική εφημερίδα ισχυρίζεται πως πίσω από αυτήν την εξέλιξη κρύβεται η έντονη δραστηριότητα των ελληνικών δυνάμεων ασφαλείας αλλά και του στρατού στην παραμεθόριο περιοχή, που έχει ως στόχο την απαγόρευση εισόδου και την άμεση επαναπροώθηση μεταναστών και προσφύγων προς την Τουρκία.
Το δημοσίευμα αυτό έχει ως εξής:
Η «Rheinische Post» μεταφέρει εκδοχή της υπόθεσης μέσα από την αρθρογραφία της τουρκικής φιλοκυβερνητικής εφημερίδας «Sabah». Όπως γράφει η τουρκική εφημερίδα, πίσω από το συμβάν δεν κρύβεται πιθανώς η κατασκοπεία, αλλά η εντατική δραστηριότητα των Ελλήνων συνοριοφυλάκων να σταματούν παράτυπους μετανάστες προερχόμενους από την Τουρκία ή ακόμη και να τους απωθούν πίσω (push back), τακτική παράνομη σύμφωνα με το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο. «Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως η Human Rights Watch και η Pro Asyl, εδώ και καιρό δημοσιεύουν περιστατικά παράνομων εν μέρει και φονικών ενεργειών push back της ελληνικής ακτοφυλακής» γράφει η τουρκική εφημερίδα. «Το τελευταίο διάστημα τα τουρκικά ΜΜΕ έχουν γράψει για πολλές περιπτώσεις τέτοιων απωθήσεων από Έλληνες στρατιωτικούς στα κοινά σύνορα. Η Άγκυρα είναι πολύ εξοργισμένη για όλα αυτά».
Η γερμανική εφημερίδα αναδημοσιεύει πληροφορία της «Sabah» για ένα συμβάν την τελευταία εβδομάδα με 29 πρόσφυγες, κυρίως αραβικής καταγωγής, που σώθηκαν μέσα σε συνθήκες πολικών θερμοκρασιών από τουρκικές μονάδες ασφαλείας σε νησίδα του Έβρου. Οι πρόσφυγες διηγήθηκαν στον αρθρογράφο της τουρκικής εφημερίδας ότι μετά την παράνομη διέλευση των συνόρων συνελήφθησαν από την Ελληνική Αστυνομία και στη συνέχεια μασκοφορεμένοι άνδρες τούς ανάγκασαν να γυρίσουν πίσω και κολυμπώντας κατέληξαν σε νησίδα του Έβρου. Ένας εκ των προσφύγων, ο Λίβυος Μουσταφά Μπελκαζέμ, ανέφερε ότι οι Έλληνες τους χτύπησαν, τους πήραν τα κινητά και τους άφησαν νηστικούς, οι άλλοι τρεις δεν κατάφεραν να φτάσουν στη νησίδα και «εξαφανίστηκαν».
Σύμφωνα με τη «Sabah», πέρυσι η Ελλάδα απώθησε παράνομα πίσω στην Τουρκία γύρω στους 4.000 παράτυπους πρόσφυγες. «Αυτή η τακτική παραβιάζει την προσφυγική συμφωνία της Ε.Ε. με την Τουρκία, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα μπορεί να στέλνει νόμιμα πρόσφυγες στην Τουρκία και σε αντάλλαγμα η Ε.Ε. να δέχεται ορισμένο αριθμό Σύρων από την Τουρκία».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ