Δημοσιεύθηκε Τετ 14 Μαρ - 16:25:13
Με χειροκροτήματα έγινε δεκτή η νέα αρνητική απάντηση του Συμβουλίου Ερετών στην έκδοση, αυτή τη φορά της 21χρονης Τουρκάλας που συνελήφθη τον περασμένο Δεκέμβριο με άλλους οκτώ ομοεθνείς της, κουρδικής καταγωγής, λίγο πριν από την άφιξη του Ερντογάν στην χώρα μας.
Μέσα σε μια δικαστική αίθουσα ασφυκτικά γεμάτη από αλληλέγγυους, το νέο όχι της ελληνικής Δικαιοσύνης προκάλεσε χαμόγελα και χειροκροτήματα.
Απορρίπτοντας το σχετικό αίτημα των τουρκικών αρχών, το Συμβούλιο Εφετών έκρινε πως η νεαρή γυναίκα δεν θα έχει δίκαια δίκη στην Τουρκία υπογραμμίζοντας πως στην περίπτωση που εκδοθεί ενδέχεται να κατηγορηθεί για άλλες πράξεις, σχετικά με τις πολιτικές της πεποιθήσεις και τους κοινωνικούς της αγώνες. Μάλιστα, αναφερόμενοι στην ουσία των κατηγοριών που αφορούν συμμετοχή σε τρομοκρατικές πράξεις οι δικαστές αποφάνθηκαν δεν συνιστούν ούτε καν αδικοπραξίες καθώς της αποδίδεται συμμετοχή σε διαμαρτυρίες και ανάρτηση πανό.
Στην απόφαση του δικαστικού συμβουλίου φαίνεται πως βάρυνε και το γεγονός ότι σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές η 21χρονη κατηγορείται για “συγκρότηση και διοίκηση ένοπλης τρομοκρατικής οργάνωσης από το 2007”, δηλαδή από την ηλικία των 10 ετών…
Αυτό ήταν και ένα από τα στοιχεία που καυτηρίασε τη εισαγγελέας της έδρας Ουρανία Σταθέα, η οποία εισηγήθηκε την απόρριψη του τουρκικού αιτήματος.
«Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί ότι αποδίδεται μία κατηγορία για συγκρότηση και διοίκηση ένοπλης τρομοκρατικής οργάνωσης από το 2007 όταν η εκζητούμενη ήταν 10 ετών» ανέφερε χαρακτηριστικά η εισαγγελική λειτουργός συμπληρώνοντας με νόημα: «Μπορεί να θεωρήσουν ότι και σε μικρότερη ηλικία των 7 ή και των 6 ετών διεύθυνε τρομοκρατική οργάνωση». Η εισαγγελέας χαρακτήρισε τα στοιχεία αόριστα και ασαφή και την κατηγορία έωλη. Επιπλέον, σημείωσε ότι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να εκτεθεί σε κίνδυνο ακόμη και η ζωή της νεαρής κοπέλας καθώς, σημείωσε, από τις 16 Ιουλίου 2016 η Τουρκία είναι σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης και θίγονται θεμελιώδη συνταγματικά δικαιώματα και διεθνείς συμβάσεις που τα προστατεύουν.
Ενώπιον του δικαστικού συμβουλίου η 21χρονη ζήτησε να μην εκδοθεί στη γείτονα επισημαίνοντας πως παρά το νεαρό της ηλικίας της έχει ήδη συλληφθεί τρεις φορές και έχει βασανιστεί καθώς της έχουν σπάσει , όπως είπε, κατά τη διάρκεια της κράτησης της το πόδι, το χέρι και τα πλευρά. «Όλα είναι ψέματα. Δεν είμαι μέλος καμίας τρομοκρατικής οργάνωσης. Εγώ το μόνο που ζητούσα είναι δωρεάν εκπαίδευση στη χώρα μου. Από 17 χρονών με συνέλαβαν και με έδιωξαν από το σχολείο. Οι γονείς μου υπέφεραν. Συνέλαβαν ακόμη και τον πατέρα μου μέσα στο σπίτι μας χωρίς να έχει κάνει κάτι… Αν εκδοθώ δεν θα έχω δίκαιη δίκη. Θα υποστώ βασανιστήρια και κακομεταχείριση. Θα κρατηθώ σε κελιά απομόνωσης», τόνισε.
Η νεαρή κοπέλα μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας επέστρεψε στη φυλακή όπου κρατείται για αδικήματα που φέρεται να έχει διαπράξει στη χώρα μας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ