Δημοσιεύθηκε Πεμ 5 Απρ - 11:04:07
Κατακόρυφη αύξηση των προσφυγικών ροών προς την Ελλάδα παρατηρήθηκε εντός ολίγων ωρών, από τα ξημερώματα της Μ. Τρίτης προς Μ. Τετάρτη.
Κύκλοι του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη εκτιμούν ότι με τον τρόπο αυτόν ο Ερντογάν στοχεύει να δείξει ότι είναι ο ίδιος που έχει τον απόλυτο έλεγχο για τις ροές μεταναστών και προσφύγωνΠολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι οι ροές αυτές αποτελούν μέσο πίεσης της κυβέρνησης Ερντογάν, έπειτα από τις επιφυλάξεις που εξέφρασαν μέλη της Ε.Ε. προς την Κομισιόν σχετικά με την παροχή κονδυλίων στην Άγκυρα για τη διευθέτηση του προσφυγικού.
Κύκλοι του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη εκτιμούν ότι με τον τρόπο αυτόν ο Ερντογάν στοχεύει να δείξει ότι είναι ο ίδιος που έχει τον απόλυτο έλεγχο για τις ροές μεταναστών και προσφύγων προς την Ελλάδα και γενικότερα προς την Ε.Ε.
Το γεγονός αυτό, σημειώνουν οι ίδιες πηγές, αποτελεί μοχλό πίεσης της Άγκυρας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι περισσότεροι μετανάστες και πρόσφυγες αφίχθησαν χθες στη Χίο. Στο νησί αυτό, το τελευταίο τρίμηνο οι ροές ήταν σχεδόν μηδενικές. Στο κέντρο υποδοχής της ΒΙΑΛ, χωρητικότητας 1.010 ατόμων, έως το βράδυ της Μ. Τετάρτης διέμεναν 1.250 άνθρωποι.
Στο νησί της Λέσβου, όπου καταλήγουν πολλοί μετανάστες και πρόσφυγες, ήδη επικρατεί ασφυξία, καθώς στο hot spot στη Μόρια, χωρητικότητας 3.000 ατόμων, διαμένουν ήδη 6.000 άνθρωποι.
Στις 03.30 τη νύχτα της 3ης προς 4η Απριλίου ξεκίνησαν οι αφίξεις μεταναστών στη Χίο. Συνολικά στο νησί αφίχθησαν 177 άτομα, με τέσσερις διαφορετικές βάρκες που μετέφεραν 55, 26, 43 και 53 άτομα. Επιπλέον 42 μετανάστες και πρόσφυγες έφθασαν με δύο βάρκες στην Κω και ακόμη 25 άτομα αφίχθησαν στη Λέσβο.
Από την Κυριακή 1 Απριλίου μέχρι και τη Μεγάλη Τρίτη στη Λέσβο πέρασαν 169 άτομα και στη Σάμο 142. Συνολικά, δηλαδή, μέσα σε τέσσερις μέρες στα νησιά του βορείου Αιγαίου έφθασαν 523 πρόσφυγες και μετανάστες.
Οι αντιδράσεις των κρατών-μελών της Ε.Ε.
Οι εν λόγω ροές συνδέονται από πολλούς αναλυτές με το «βέτο» που άσκησαν κράτη-μέλη της Ε.Ε. τη Μ. Τρίτη στην εκταμίευση των 3 εκατ. ευρώ προς την Τουρκία για το προσφυγικό από κοινοτικά κονδύλια και όχι από τους προϋπολογισμούς των κρατών.
Ειδικότερα, το αίτημα αυτό, όπως αποκάλυψε το περιοδικό «Spiegel», υποβλήθηκε από τις κυβερνήσεις της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Αυστρίας, της Σουηδίας, της Δανίας και της Φινλανδίας, στο πλαίσιο της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε. - Τουρκίας (που ισχύει από τις 20 Μαρτίου 2016).
Τη συγκεκριμένη εισήγηση φέρεται, πάντως, να απορρίπτει ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Τα κράτη-μέλη κάνουν λόγο για αδιαφάνεια στη διαχείριση των χρημάτων από τη μεριά της Τουρκίας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ