Δημοσιεύθηκε Τετ 11 Απρ - 14:28:12
Για 27η ημέρα συνεχίζεται η απεργία πείνας του κρατουμένου Βασίλη Δημάκη, ο οποίος τις τελευταίες ημέρες έχει κατέλθει και σε απεργία δίψας, γεγονός που έχει δυσχεράνει ιδιαιτέρως την κατάσταση της υγείας του.
Ο λόγος της απεργίας πείνας και δίψας είναι η άρνηση του Συμβουλίου των Φυλακών να του επιτρέψουν να παρακολουθεί τα μαθήματα στο Πολιτικό της Νομικής Σχολής Αθηνών με «βραχιολάκι».
Το αίτημα του έχει ήδη απορριφθεί τρεις φορές και εντός της σημερινής ημέρας αναμένεται η απάντηση του Δικαστηρίου Εκτέλεσης Ποινών Πειραιά επί του ιδίου θέματος.
Το υπουργείο Δικαιοσύνης, σε ανακοίνωσή του, επισημαίνει πως είναι αναρμόδιο να λάβει μία τέτοια απόφαση και επισημαίνει πως ο Βασίλης Δημάκης είχε στο παρελθόν αποφυλακιστεί υπό όρους, τους οποίους όμως παραβίασε, όπως έκανε και με άδεια που είχε λάβει.
«Η υπόθεση, μετά από προσφυγή του κρατουμένου, βρίσκεται στα χέρια της Δικαιοσύνης», υπογραμμίζει το αρμόδιο υπουργείο.
Ο ίδιος, με ανακοίνωσή του, χαρακτηρίζει «εμπαθές» το ανακοινωθέν του υπουργείου Δικαιοσύνης και τονίζει πως αρνείται να μεταφερθεί σε οποιοδήποτε νοσοκομείο για να του παραχθεί αναγκαστική σίτιση.
«Το περιεχόμενο του δελτίου τύπου σας στα μάτια μου ξεπερνά τα όρια της αδικίας: μιλάμε πλέον για ατιμία!», αναφέρει χαρακτηριστικά και αναφέρεται αναλυτικά στους κόπους, τόσο του ιδίου, όσο και των καθηγητών του, να μπει στο Πανεπιστήμιο, όπου πλέον είναι επιβεβλημένη η παρουσία του ώστε να παρακολουθεί τα μαθήματά του.
«Σας δηλώνω ότι σήμερα ανακοίνωσα και στους οικείους μου, έχοντας σώας τας φρένας και σε πλήρη συνείδηση, ότι θα χρεωθείτε ως αριστερή υποτίθεται κυβέρνηση με ακροδεξιές αποφύσεις τον πρώτο νεκρό που διεκδικούσε όσο ευγενικά μπορούσε το δικαίωμά του στην εκπαίδευση.
»Όσον αφορά δε το δικαίωμά μου στην αυτοδιάθεση, είναι αποκλειστικά δική μου ευθύνη, παρότι αυτή η εξέλιξη αποτελεί συνέπεια των δικών σας μεθοδευμένων πράξεων και παραλείψεων.
»Τέλος, σχετικά με την συγκαλυμένη απειλή σας για αναγκαστική σίτιση, δηλώνω ότι αρνούμαι πλέον τη μεταφορά μου σε οποιοδήποτε νοσοκομείο και προκαλώ οποιονδήποτε να προσπαθήσει να με κρατήσει σε μια τέτοια ζωή με τη βία.
»Το ότι είμαι φυλακισμένος, δεν σημαίνει ότι είμαι δούλος σας κ.Υπουργέ, ούτε ότι θα παίρνω την άδειά σας για να εκφράζω τη γνώμη μου, ακόμα και με το ανισοβαρές κόστος που αφορά τη ζωή μου», αναφέρει στην ανακοίνωσή του.
Ψήφισμα στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας
Στο πλευρό του απεργού πείνας στέκονται οι διδάσκοντες στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης & Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου κάνοντας έκκληση στο δικαστήριο να επιτρέψει στον Β. Δημάκη να παρακολουθήσει τα μαθήματα.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση:
Οι διδάσκοντες στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης & Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου κάνουμε έκκληση στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά και το Συμβούλιο της Φυλακής Κορυδαλλού να αναγνωρίσουν, το συντομότερο δυνατό, την εφαρμογή του νόμου για παρακολούθηση των πανεπιστημιακών διαλέξεων στην περίπτωση του κρατούμενου και απεργού πείνας και δίψας, στα όρια της επιβίωσης, ΒΑΣΙΛΗ ΔΗΜΑΚΗ.
Ο κρατούμενος Βασίλης Δημάκης βρίσκεται στη φυλακή από 19 ετών για έγκλημα τιμής (υπερασπιζόμενος την ανήλικη αδερφή του) και για ληστείες. Σήμερα είναι 35 ετών, έχοντας νέες αξίες ζωής, άριστος φοιτητής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημοσίας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών, και απεργός πείνας και δίψας με αίτημα να του αναγνωρισθεί το δικαίωμα να παρακολουθεί τις παραδόσεις των μαθημάτων φορώντας το ειδικό "βραχιολάκι".
Το κράτος δικαίου αναγνωρίζει το δικαίωμα των φυλακισμένων στη μόρφωση και η ελληνική Πολιτεία οφείλει να αποδεικνύει την αμεροληψία στην εφαρμογή του νόμου και να σταθμίζει ορθά τα δεδομένα για την χορήγηση της άδειας. Η παιδεία και η εργασία συνιστούν το σημαντικότερο όπλο του νομικού μας πολιτισμού στην ουσιαστική επανένταξη των φυλακισμένων και ματαιώνουν την αποκλειστικά τιμωρητική όψη των επιβαλλόμενων ποινών. Η επαπειλούμενη απώλεια της ζωής του Βασίλη Δημάκη θα αποτελέσει κόλαφο για την ελληνική Πολιτεία και πλήγμα για την ελευθερία της μόρφωσης και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
Βασιλική Γεωργιάδου
Πηνελόπη Φουντεδάκη
Κώστας Κατσάπης
Στέφανος Παπαγεωργίου
Ανδρέας Λυμπεράτος
Γιώργος Φουρτούνης
Φανή Κουντούρη
Χρυσάφης Ιορδάνογλου
Μανόλης Αγγελίδης
Στέλλα Λαδή
Χριστίνα Κουλούρη
Λίνα Βεντούρα
Λίνα Λούβη
Γρηγόρης Ανανιάδης
Ελένη Ανδριάκαινα
Σεραφείμ Σεφεριάδης
Δημήτρης Χριστόπουλος
Στέφανος Δημητρίου
Γεράσιμος Μοσχονάς
Δέσποινα Παπαδημητρίου
Ανδρέας Κόλλιας
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ