Δημοσιεύθηκε Δευ 14 Μαρ - 11:20:03
Για σήμερα που είναι Καθαρά Δευτέρα σας έχουμε ένα μενού να διαλέξετε τι θα μαγειρέψετε;
[size=30]1.Πανεύκολη Σπιτική Λαγάνα[/size]
Καθαρά Δευτέρα χωρίς τραγανές, σουσαμένιες λαγάνες δεν γίνεται!
Το παραδοσιακό ψωμί είναι πανεύκολο! Φέτος φτιάξτε σπιτική λαγάνα με τα χεράκια σας, γευτείτε την τέλεια λαγάνα, η συνταγή είναι απλή!
° Έτοιμο σε: 3 ώρες
° Ποσότητα: 2 μεγάλες λαγάνες
Υλικά
200 gr. αλεύρι σταρένιο σκληρό
400 gr. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
340 ml. χλιαρό νερό
8 gr. μαγιά στιγμής ή 10 gr. φρέκια μαγιά
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
¼ κουταλάκι του γλυκού γλυκάνισο, προαιρετικά
¼ κουταλάκι του γλυκού μαχλέπι, προαιρετικά
Εκτέλεση βήμα-βήμα
Σε ένα μπώλ βάζουμε την μαγιά, την ζάχαρη, 50 ml. χλιαρό νερό και ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί η μαγιά.
Αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 10-15 λεπτά.
Η ζύμη
Σε μία μεγάλη λεκάνη βάζουμε τα άλευρα κοσκινισμένα δύο φορές και κάνουμε μία λακκούβα, προσθέτουμε τον χυλό της μαγιάς, το αλάτι, το ελαιόλαδο και το μαχλέπι.
Σταδιακά προσθέτουμε το χλιαρό νερό.
Ζυμώνουμε πολύ καλά, τουλάχιστον για 10 λεπτά στο χέρι ή σε ζυμωτήριο για 6 περίπου λεπτά.
Η ζύμη θα πρέπει να είναι ελαστική, απαλή και να μην κολλάει, αν χρειαστεί προσθέτουμε αλεύρι ή νερό ανάλογα.
Μεταφέρουμε την ζύμη σε καθαρό μπωλ που έχουμε αλείψει με ελαιόλαδο.
Σκεπάζουμε με πετσέτα, αφήνουμε 1 ώρα και 15 λεπτά την ζύμη σε ζεστό μέρος.
Κατόπιν ζυμώνουμε σε ελαφρά αλευρωμένο πάγκο για μερικά λεπτά.
Χωρίζουμε την ζύμη σε δύο ισόποσα κομμάτια.
Στρώνουμε μία λαδόκολλά σε ταψί και πλάθουμε το ένα κομμάτι της ζύμης μια μακρόστενη, πλατιά, οβάλ και λεπτή λαγάνα.
Με τα δάχτυλά μας κάνουμε τρύπες σε όλη την επιφάνεια πιέζοντας. Ραντίζουμε με νερό και πασπαλίζουμε με άφθονο σουσάμι.
Αφήνουμε τις λαγάνες περίπου 20 λεπτά σε ζεστό μέρος. Έχουμε προθερμάνει τον φούρνο, στους 200° C Κελσίου.
Ψήνουμε την λαγάνα για 30 λεπτά ή λίγο περισσότερο αν σας αρέσει ξεροψημένη στους 180ο C!
Ακουμπάμε την λαγάνα σε σχάρα να κρυώσει.
Tips:
~ Αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσετε μυρωδικά ή μπαχαρικά.
~ Αν θέλετε να διατηρηθεί η λαγάνα μαλακή τυλίξτε την σε μεμβράνη αφού κρυώσει καλά.
~ Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε μια κουταλιά της σούπας ταχίνι κατά το ζύμωμα.
πηγή
*********************************Σαλάτες*********************************************
1.ρεγγοσαλάτα
Προετοιμασία: 10 λεπτά περίπου (5′ για το καθάρισμα ρέγγας-αβγών και άλλα 5 για την παρασκευή). Εύκολη και γρήγορη συνταγή.
Υλικά Υλικά για μια δόση (μεζές για 6-8 άτομα)
120 γραμ. (περ.) αβγά ρέγγας (τα αβγά από μια ρέγγα)
½ λευκό κρεμμύδι ή 2 κοκκάρια (προσοχή: όχι κρεμμύδι που να είναι πολύ αψύ)
2 κ.γ. ξίδι από λευκό κρασί
2 ½ – 3 κ.σ. χυμό λεμόνι
120 ml ελαιόλαδο
1 φλυτζάνι (γεμάτο) μουσκεμένη ψίχα ξερού ψωμιού ολικής ή ζυμωτού, στραγγισμένη καλά
Προετοιμάζετε την ρέγγα: Φορώντας κατά προτίμηση γάντια ώστε να μην μυρίσουν υπερβολικά τα χέρια σας, βγάζετε και καθαρίζετε τα αβγά της ρέγγας. Με μυτερό και κοφτερό μικρό μαχαίρι κάνετε μια τομή στην κοιλιά της ρέγγας από το ορθόν προς το κεφάλι, προσέχοντας να κόψετε μόνο το δέρμα και όχι τις 2 αβγοθήκες που είναι μέσα στη κοιλιά. Στη συνέχεια αφαιρείτε τις αβγοθήκες και με το μαχαίρι καθαρίζετε όλες τις φλέβες και -κατά το δυνατόν- τις μεμβράνες που υπάρχουν επάνω τους.
Διαλέγετε ιδανικά ένα ξερό κομμάτι ψωμιού (θα χρειαστείτε περίπου το 1/3 από ένα καρβέλι μισού κιλού) ολικής ή σταρένιο ζυμωτό και το μουσκεύετε σε ένα μπολ. Αφαιρείτε την κόρα με μαχαίρι και το στραγγίζετε πολύ καλά.
Ετοιμάζετε τη ρεγγοσαλάτα: Περνάτε το κρεμμύδι στο μπλέντερ μέχρι να ψιλοκοπεί. Ρίχνετε το ξίδι, τα αυγά της ρέγγας και λίγο λάδι και τα κτυπάτε μαζί για λίγα δευτερόλεπτα να γίνουν πολτός. Προσθέτετε την ψίχα του ψωμιού και σιγά-σιγά το υπόλοιπο λάδι και το λεμόνι χτυπώντας για μισό με 1 λεπτό. Δοκιμάστε και φέρτε την γεύση της ρεγγοσαλάτας να είναι όσο όξινη σας ταιριάζει.
Την βάζετε σε κλειστό σκεύος στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες, να δέσει πριν την σερβίρετε. Η παραμονή στο ψυγείο βοηθά επίσης να φύγει η κάπως επιθετική μυρωδιά του κρεμμυδιού, που βγάζει η ρεγγοσαλάτα όσο ακόμη είναι στο στάδιο της παρασκευής, αλλά υποχωρεί μετά τη ψύξη
Μυστικό #1: Αν σας βγει λίγο υδαρής μπορείτε να προσθέσετε ελάχιστη φρυγανιά που θα εντείνει την ανάγλυφη αίσθηση στην υφή της ρεγγοσαλάτας
Μυστικό #2: Αν θέλετε να διατηρήσετε πιο έντονη την αίσθηση των αβγών, για να πολτοποιηθούν λιγότερο, τα βάζετε τελευταία. Έτσι τα σφαιρίδια θα δίνουν αυτή την ιδιαίτερα ευχάριστη υφή στο στόμα.
Μυστικό #3: Αν θέλετε πιο έντονη γεύση ρέγγας ή αν η ρέγγα σας έχει λιγότερα αυγά από τα 120 γραμ. περίπου που έχει μια μέση ρέγγα, μπορείτε να προσθέσετε στην ανάμιξη και κομμάτια απ’ το κρέας της. Μην υπερβάλλετε όμως σ’ αυτό, γιατί θα χάσει το μείγμα την αφράτη φινέτσα του.
πηγή
2.ταραμοσαλάτα λευκή
Προετοιμασία: 5 λεπτά όλα μαζί, συν το μούσκεμα του ψωμιού. Πολύ εύκολη και γρήγορη συνταγή.
Υλικά για μια δόση (μεζές για 6-10 άτομα)
170 γραμ. λευκό ταραμά
½ λευκό κρεμμύδι ή 2 κοκκάρια καθαρισμένα (προσοχή: όχι κρεμμύδι που να είναι πολύ αψύ)
100 ml χυμό λεμόνι
120 ml ελαιόλαδο (όχι αγουρέλαιο)
3 φλυτζ. ψίχα ψωμιού ολικής ή ζυμωτό (να έχει υφή), μουσκεμένο σε νερό και στραγγισμένο καλά
Παρασκευή: Βάζετε το κρεμμύδι στο μπλέντερ να ψιλοκοπεί. Προσθέτετε τον ταραμά και λίγο -λίγο το ελαιόλαδο, χτυπώντας τα να γίνουν πολτός (περίπου μισό λεπτό σε γρήγορη ταχύτητα). Προσθέτετε την ψίχα του ψωμιού και σιγά-σιγά το υπόλοιπο λάδι και το λεμόνι, χτυπώντας και δοκιμάζοντας, ώστε να έρθει ακριβώς στην γεύση που σας αρέσει.
πηγή
*********************Ορεκτικά****************************************
1.μενταγιόν μελιτζάνας με ντομάτα και πιπεριές
Προετοιμασία: Mισή ώρα περίπου και 45 λεπτά το μαγείρεμα. Μπορείτε να κάνετε το μείγμα με τις πιπεριές αρκετές ώρες πριν, αν σας βολεύει. Διαλέξτε φρέσκες στουμπουλές μελιτζάνες με καθαρό σφιχτό δέρμα.
Yλικά (για 4 άτομα)
1 μεγάλη μελιτζάνα κομένη σε ροδέλες πάχους 1 εκ.
λάδι για τηγάνισμα
για τη σαλάτα
2 ντομάτες, πλυμένες και κομμένες στα 4 ή 5
1 πράσινη, 1 κόκκινη & 1 κίτρινη πιπεριά, όλες καθαρισμένες και κομένες σε λωρίδες 1.5 εκ.
2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο, καθαρισμένες και ψιλοκομένες
1 κ.σ. ντομάτα πελτέ
1/2 κ.γ. πάπρικα
1/2 κ.γ. κάραουέι
1/4 – 1/2 κ.γ. μπούκοβο (τσίλι φλέικς ή σάλτσα ή καγιέν) ανάλογα με το πόσο καυτερό θέλετε
αλάτι, πιπέρι
για το γαρνίρισμα
1 μικρό ματσάκι κόλιανδρο ψιλοκομένο
1/2 φλ. τσαγιού κουκουνάρια
12 μαύρες ελιές
Ετοιμάζετε τις μελιτζάνες: Tις αλατίζετε και τις βάζετε σε σουρωτήρι ή σε σχάρα για μια ώρα. Αυτό εμποδίζει τη σάρκα τους να απορροφήσει πολύ λάδι. Τις ξεπλένετε, τις στεγνώνετε και τις τηγανίζετε (3-4 ροδέλες τη φορά, για να μην πέφτει η θερμοκρασία του λαδιού) σε πολύ καυτό λάδι, που τις σφραγίζει και τις αδειάζετε σε χαρτί κουζίνας.
Κάνετε τη σαλάτα: Zεσταίνετε καλά το λάδι και προσθέτετε τις πιπεριές. Σοτάρετε για 2-3 λεπτά, μέχρι ν’ αρχίσουν να μαλακώνουν. Προσθέτετε αλάτι και πιπέρι και μαγειρεύετε σε χαμηλή φωτιά για 8-10 λεπτά. Ρίχνετε τις ντομάτες και το σκόρδο και συνεχίζετε το μαγείρεμα για άλλα 12-15 λεπτά. Προσθέτετε το μπούκοβο (τσίλι), το καραουέι, την πάπρικα και τον πελτέ και μαγειρεύετε σε χαμηλή φωτιά 15 ακόμη λεπτά. Δοκιμάζετε και διορθώνετε σε αλάτι πιπέρι, αν χρειάζεται. Κατεβάζετε από τη φωτιά και προσθέτετε τις ελιές.
Βάζετε σε ζεστό τηγάνι τα κουκουνάρια και τα τοστάρετε για 1-2 λεπτά, μόλις να ροδίσουν. Τα βγάζετε.
πηγή
2.τηγανίτες στο λεπτό: η πιο εύκολη συνταγή.
Υλικά (για 24 τηγανίτες διαμ. 7 εκ. περίπου ή 35-40 διαμ. 4 εκ.)
6 κ.σ. αλεύρι γεμάτες (130-140 γραμ.)
1 ποτήρι χλιαρό νερό ( περί τα 250 ml)
1/2 κ.γ. αλάτι
———-
4 κ.σ. λάδι (για το τηγάνισμα)
Eτοιμάζετε τις τηγανίτες: Ανακατεύετε όλα τα υλικά (εκτός από το λάδι) με σύρμα ή πιρούνι ώστε να μην έχει σβώλους και αφήνετε το μείγμα 1/2 ώρα να καθίσει.
Σε τηγάνι και μέτρια φωτιά ζεσταίνετε το λάδι και ρίχνετε για κάθε τηγανίτα 1 κουταλιά από τη ζύμη. Ψήνετε μισό λεπτό, τις γυρίζετε μόλις χρυσίσουν και ψήνετε για άλλο μισό λεπτό περίπου.
Σερβίρισμα:Βγάζετε τις τηγανίτες σε πιατέλα στρωμένη με χαρτί κουζίνας και τις σερβίρετε με μαρμελάδα ή μέλι, με κρέμα και φράουλες, με σοκολάτα και χοντροκομμένα φουντούκια, με κρεμώδες τυρί ή και ό,τι άλλο εμπνέει την γεύση σας.
πηγή
*********************Κυρίος πιάτο**************
1.ινδικό παιχνίδι με πικάντικα όσπρια και μπαχαρικά
Προετοιμασία: 10 λεπτά και 1 ώρα και 30 λεπτά το μαγείρεμα. Υπολογίστε επίσης το μούλιασμα των οσπρίων, το προηγούμενο βράδυ. Οι κοινές ελληνικές φακές δεν χρειάζονται μούλιασμα και ο χρόνος μαγειρέματος είναι περί το μισάωρο. Οπότε, αν τις συνδυάσετε με φασόλια, βάλτε τις στην κατσαρόλα περί τα 45 λεπτά αργότερα. Τα μουσκεμμένα φασόλια μπαίνουν την πρώτη φορά στην κατσαρόλα με αρκετό νερό και όταν αυτό βράζει, το πετάμε και βάζουμε καινούργιο.
Μπορείτε να βράσετε τα όσπρια την προηγουμένη και να κάνετε τα λαχανικά και την ολοκλήρωση της συνταγής, που είναι και το πιο σύντομο κομμάτι της, την ίδια μέρα. Σχετικά εύκολη προς μέτριας δυσκολίας συνταγή.
Υλικά (για 4-6 άτομα)
250 γραμ. μείγμα από φακές και τα μικρότερα άσπρα φασόλια
850 ml νερό
1/2 κ.γ. τουρμέρικ
———-
5 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.γ. σπόρους κύμινο
3 σκελίδες σκόρδο, καθαρισμένες και ψιλοκομμένες
1 μεσαίο κρεμμύδι, καθαρισμένο και κομμένο σε λεπτές φέτες
225 γραμ. κόκκινο λάχανο λεπτοκομμένο
1-2 πράσινες καυτερές πιπεριές, σε λεπτές ροδέλες
1/4 κ.γ. αλάτι
για το τελείωμα – σερβίρισμα
1 1/4 κ.γ. αλάτι
100 γραμ. ντομάτες, καθαρισμένες, χωρίς τα σπόρια και κομμένες σε κυβάκια
1 κ.γ. φρέσκο τζίντζερ, καθαρισμένο και πολύ ψιλοκομμένο
3 κ.σ. κόλιανδρο ψιλοκομμένο
Ετοιμάζετε τα όσπρια: Τα βάζετε σε κατσαρόλα με το νερό (στα φασόλια, το πρώτο νερό πέταμα), τα φέρνετε σε σημείο βρασμού και ξαφρίζετε ό,τι βγάλουν στην επιφάνεια. Προσθέτετε το τουρμέρικ, ανακατεύετε, βάζετε το καπάκι αφήνοντας μισοσκεπασμένη την κατσαρόλα και χαμηλώνετε την φωτιά. Σιγομαγειρεύετε για 1,5 ώρα, μέχρι τα όσπρια να είναι έτοιμα, χωρίς όμως να λιώνουν (πρέπει ελαφρώς να “κρατάνε” ευχάριστα). Αν προσθέσετε τις φακές, κάντε το στα 45 λεπτά από την αρχή.
Κάνετε τα λαχανικά: Σε κάπως φαρδύ και βαθύ τηγάνι ζεσταίνετε το λάδι σε μέτρια φωτιά και ρίχνετε τους σπόρους του κύμινο. Μόλις αρχίσουν να χοροπηδάνε, αφήστε τους 4-5 δευτερόλεπτα (όχι παραπάνω, γιατί θα καούν) και βάλτε το σκόρδο. Ανακατέψτε και καθώς το σκόρδο αρχίζει μόλις να καφετίζει, ρίξτε το κρεμμύδι, το λάχανο και τις καυτερές πιπεριές. Σοτάρετε το μείγμα για 10 λεπτά, ανακατεύοντας, μέχρι ελαφρώς να καφετίσει και να είναι τα λαχανικά τραγανά. Προσθέστε 1/4 κ.γ. αλάτι, ανακατέψτε και αποσύρετε.
Ολοκλήρωση: Όταν τα όσπρια είναι έτοιμα (1 1/2 ώρα περίπου) ρίχνετε στην κατσαρόλα το αλάτι (1 1/4κ.γ.), τις ντομάτες και το τζίντζερ. Ανακατεύετε και σιγομαγειρεύετε για άλλα 5 λεπτά. Προσθέτετε τα λαχανικά και αφήνετε για ακόμη 2-3 λεπτά να μαγειρευτούν (πάντα σε πολύ σιγανή φωτιά) για να ζεσταθούν καλά.
πηγή
2.Φρέσκες πένες με χταπόδι … Climax στην γεύση!
Υλικά (για 4 άτομα)
500 γρ. φρέσκες Penne Rigate
1 χταπόδι (φρέσκο ή κατεψυγμένο) 800 γρ. – 1κιλό
3 σκελίδες σκόρδου κομμένες σε λεπτές φέτες
150 ml κόκκινο κρασί
200 ml ζεστό νερό
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1/2 κ.γ. μπούκοβο (προαιρετικά)
αλάτι και φρέσκο πιπέρι
Για το γαρνίρισμα
3 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό, ελάχιστο λάδι
Ετοιμάζετε το χταπόδι: Καθαρίζετε την κουκούλα εσωτερικά, βγάζετε το στόμα και τα μάτια, το πλένετε καλά, το βάζετε ολόκληρο σε κατσαρόλα πάνω σε σιγανή φωτιά και την σκεπάζετε. Το χταπόδι θ’ αρχίσει να κοκκινίζει και να βγάζει τα υγρά του στα οποία βράζει. Σε 15 λεπτά το γυρίζετε ανάποδα και στα 30 λεπτά περίπου συνολικά, όταν τα υγρά αρχίσουν να μειώνονται, προσθέτετε 200 ml ζεστό νερό. Στα 45 λεπτά συνολικά ελέγχετε αν το χταπόδι τρυπιέται εύκολα και το ζουμί έχει αρχίσει να “δένει”, όντας όμως αρκετό για να συνδράμει στη δημιουργία της σάλτσας. Σβήνετε τη φωτιά, αφήνετε λίγο να κρυώσει και το ψιλοκόβετε με καλοακονισμένο μαχαίρι slicer σε ροδέλες πάχους 1 εκ. Κρατήστε τα υγρά χωριστά.
Σημείωση:Tο χταπόδι πρέπει να είναι μεν μαλακό και να τρώγεται, αλλά και κάπως “al-dente” και ζουμερό (δεν είναι ορατές οι ίνες της σάρκας του κατά μήκος των πλοκαμιών ούτε το βαθυκόκκινο δέρμα του αποκολλάται από το λευκό σώμα).
Ετοιμάζετε τη σάλτσα: Σε μεγάλο βαθύ τηγάνι και μέτρια φωτιά ρίχνετε το ελαιόλαδο να κάψει και προσθέτετε τις ροδέλες σκόρδου (προεραιτικά και το μπούκοβο αν επιλέξετε την πιο καυτερή version). Τοστάρετε για 1 λεπτό περίπου να ροδίσουν ελαφρά στην κάτω πλευρά και τις γυρίζετε από την άλλη. Στο επόμενο λεπτό, μόλις το χρώμα τους είναι ανοικτό μελί, τις βγάζετε προσεκτικά και τις βάζετε σε χαρτί κουζίνας να στραγγίσουν για να μείνουν τραγανές (αφήνετε στο λάδι το μπούκοβο, στην καυτερή εκδοχή).
Αυξήστε τη φλόγα, προσθέστε στο λάδι το χταπόδι και μαγειρέψτε για 3-4 λεπτά ανακατεύοντας. Προσθέστε επίσης το μωβ υγρό του χταποδιού και το κρασί. Μόλις πάρει βράση, χαμηλώστε τη φωτιά και μαγειρέψτε 5-8 λεπτά μέχρι η σάλτσα να αρχίσει να δένει. Δοκιμάστε και διορθώστε σε αλάτι, πιπέρι.
Βράζετε τις φρέσκες πένες al dente, σε πολύ νερό, αλατισμένο (3-4 λεπτά ή σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου). Τις στραγγίζετε, κρατώντας χωριστά 1 φλιτζάνι από το νερό που έχουν βράσει, τις ρίχνετε στο τηγάνι με το χταπόδι και ανακατεύετε. Αν δείτε ότι αρχίζουν να στεγνώνουν, ρίχνετε λίγο από το νερό που έχετε ήδη κρατήσει.
Σερβίρισμα: Σε ζεστά πιάτα, βάζετε τις πένες με το χταπόδι και προσθέτετε από πάνω τα flakes του σκόρδου. Πασπαλίζετε στο τέλος με τον μαϊντανό, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ρίχνετε σε γραμμή τις σταγόνες ελαιόλαδου.
Σημείωση: Η δοκιμή του σκόρδου και η κατανάλωσή του από τους συνδαιτημόνες είναι ανάλογη με τη δυνατότητά τους να θυσιάσουν τις στενές κοινωνικές συνευρέσεις για τις επόμενες 18 ώρες, προκειμένου να απολαύσουν την ένταση των ετερόκλητων γευστικών ερεθισμάτων της συνταγής.
Επίλογος: Αρκετό κόπο κάνατε… Ήρθε η ώρα της ανταμοιβής! Φανταστείτε …μια παραλία με θέα στο Αιγαίο … μια βεράντα με λινά τραπεζομάντηλα …ακούσματα μελωδικών ήχων από άριες τουGigli και εμβόλιμες παρεμβολές από χαρούμενες φωνές ενός σμαριού ανέμελων παιδιών που παίζουν στην αμμουδιά… μια γουλιά από ένα δροσερό αγιωργίτικο και νιώστε το climax σε κάθε μπουκιά. Η πικάντικη γεύση του σκόρδου και του φρεσκοτριμμένου πιπεριού αντιπαλεύονται την γλυκιά αρμύρα του κρασομελωμένου χταποδιού πάνω σε ένα πεισματικά αντιστεκόμενο οικείο ζυμαρικό. Η μαγεία των αντιξοοτήτων στη γεύση!
πηγή
3.καλαμάρια γεμιστά με ούζο.
Προετοιμασία:Mπορείτε να έχετε έτοιμα και γεμισμένα τα καλαμάρια από την προηγουμένη και να τα διατηρήσετε στο ψυγείο, σκεπασμένα με μεμβράνη. Βγάλτε τα μισή ώρα νωρίτερα για να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου πριν τα ψήσετε. Ολόκληρη η προετοιμασία είναι περίπου μισή ώρα.
Υλικά (για 4 άτομα)
12 καλαμάρια (μικρά ή μεσαία)
3 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
3 κ.σ. μυρώνια
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
4 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
50 ml ούζο
3 κ.σ. πλιγούρι
———–
2 +3 κ.σ. λάδι
50 ml ούζο
50 ml νερό
αλάτι, πιπέρι
μερικά κοντά κλωναράκια άνιθου για γαρνίρισμα
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς C.
Ετοιμάζετε τα καλαμάρια:Tα καθαρίζετε, τα πλένετε καλά και τα στραγγίζετε. Μπορείτε να αφαιρέσετε το σκούρο δέρμα τους από το σώμα. Διαχωρίζετε το κεφάλι και τα πλοκάμια και πετάτε το μικρό σκληρό τμήμα που βρίσκεται στη βάση των πλοκαμιών. Ψιλοκόβετε τα πλοκάμια (και τα 2 μεγάλα) και τα αναμιγνύετε σε μπολ με τα 6 πρώτα υλικά, αλάτι και πιπέρι.
Με κουταλάκι γεμίζετε με το μίγμα το σώμα των καλαμαριών και κλείνετε το άνοιγμα με μια οδοντογλυφίδα.
Σημείωση: Μην παραγεμίζετε τα καλαμάρια σε σημείο να μην κλείνουν άνετα, γιατί θα “σκάσουν” κατά την διάρκεια του ψησίματος και θα ξεχυθεί η γέμιση. Αν σας περισσεύει γέμιση, βάλτε την κι αυτή στο σκεύος που θα ψήσετε τα καλαμάρια. Όταν θα είναι έτοιμη, ψημένη, μπορείτε να την βάλετε πάνω σε τοσταρισμένες μικρές φέτες ψωμιού, τη μία πλευρά των οποίων έχετε περάσει με την κομμένη πλευρά μιας σκελίδας σκόρδου, δημιουργώντας έτσι γευστικές μπουκιές για το καλωσόρισμα.
Αλείφετε με το μισό λάδι ένα χαμηλό σκεύος ή pyrex και τοποθετείτε τα γεμιστά καλαμάρια το ένα δίπλα στο άλλο σε μία στρώση. Ρίχνετε πάνω τους το υπόλοιπο λάδι, το ούζο και το νερό και τα ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 35-45 λεπτά (ανάλογα με τον φούρνο και το μέγεθος των καλαμαριών ή μέχρι να είναι τρυφερά.
Σερβίρισμα:Βγάζετε τις οδοντογλυφίδες και τοποθετείτε 2-3 καλαμάρια (ανάλογα με το μέγεθος) σε κάθε πιάτο. Γαρνίρετε με μερικά κοντά κλωναράκια άνιθου.
πηγή
4.Σολομός στον ατμό με σπόρους μουστάρδας και ντομάτα (bhapey).
Προετοιμασία: Mπορείτε να κάνετε το μαρινάρισμα για περισσότερo χρόνο στο ψυγείο. Η συνταγή θα προσαρμοστεί τέλεια στο πρόγραμμά σας χωρίς πρόβλημα και το ψάρι θα είναι ακόμη καλύτερο. Αν δεν βρείτε λάδι μουστάρδας, βασικό υλικό στη μαγειρική της Βεγγάλης, το οποίο ωμό είναι πικάντικο αλλά όταν ψήνεται γλυκαίνει, χρησιμοποιείστε ελαιόλαδο. Το αποτέλεσμα δεν είναι το ίδιο, αλλά είναι ωραιότατο. Ζητήστε από τον ψαροπώλη να σας αφαιρέσει το δέρμα του ψαριού, παρότι αν το επιχειρήσετε και μόνοι σας, με λίγη υπομονή και πολύ κοφτερό μαχαίρι σύριζα στο κρέας, θα τα καταφέρετε.
Yλικά (για 4 άτομα)
600-700 γραμ. φιλέτο σολομού, χωρίς το δέρμα, κομμένο σε κύβους 2 εκ. περίπου
3 +1 κ.γ. σπόρους μουστάρδας – αν βρείτε μαύρους, προτιμήστε τους
½ -1 πράσινη καυτερή πιπεριά πολύ ψιλοκομμένη (ή κόκκινη)
¾ κ.γ. κύμινο
½ κ.γ. τουρμέρικ
1 κ.γ. αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
½ κ.γ. πιπέρι καγιέν (ή περισσότερο αν προτιμάτε το πιάτο καυτερό)
2 μεγάλες ώριμες ντομάτες, καθαρισμένες και ψιλοκομμένες (μικρά κυβάκια)
3-4 κ.σ. λάδι μουστάρδας (ή ελαιόλαδο, αν δεν βρείτε)
1,5 κ.σ. νερό
Μαρινάρετε το σολομό: Aλέστε τα 3 κ.γ. των σπόρων μουστάρδας ώστε να έχετε μικρότερα κομματάκια (όχι σκόνη). Σ’ ένα μπολ με μέγεθος ικανό να χωρέσει όλα τα υλικά αδειάστε τους αλεσμένους σπόρους μουστάρδας και προσθέστε όλα τα υπόλοιπα εκτός από το ψάρι. Ανακατέψτε καλά, ρίξτε το νερό και ξαναανακατέψτε. Προσθέστε τα κομμάτια του σολομού και αναμείξτε ώστε η μαρινάδα να πάει παντού. Καλύψτε με διαφανή μεμβράνη ή αλουμινόχαρτο και αφήστε το ψάρι να μαριναριστεί για μισή ώρα.
Ψήνετε στον ατμό: Βάλτε το μπολ με τα κομμάτια του σολομού μέσα σε μεγαλύτερο σκεύος π.χ. κατσαρόλα, με νερό που φτάνει μέχρι το 1/3 του ύψους του και βράζει. Σκεπάστε το σκεύος και μαγειρέψτε στον ατμό για 5-8 λεπτά. Βγάλτε το μπολ, ανακατέψτε με πολλή προσοχή για να μην διαλυθούν τα κομμάτια, δοκιμάστε και διορθώστε σε αλάτι, πιπέρι, αν χρειάζεται, με λίγες κινήσεις. Ξαναβάλτε το ψάρι στον ατμό και μαγειρέψτε για άλλα 5-8 λεπτά, ίσα-ίσα τα κομμάτια του σολομού να γίνουν οπάκ.
Σερβίρισμα: Aδειάστε το σολομό με τη σάλτσα του σε πιατέλα σερβιρίσματος. Συνοδέψτε το με βραστό ρύζι σκέτο ή basmati.
πηγή
*********************************Γλυκό************************
λουκουμάδες με πορτοκάλι – καλειδοσκόπειο με μέλι
Προετοιμασία: Περίπου 20 λεπτά με επιπλέον τις 2 ώρες που η ζύμη απλώς κάθεται σκεπασμένη για να φουσκώσει. Μπορείτε να κάνετε τους λουκουμάδες με πορτοκάλι και νωρίτερα και να τους αφήσετε σε θερμοκρασία δωματίου.
Υλικά για 30 περίπου λουκουμάδες, διαμέτρου 3-3,5 εκ.
1 φλ.τσ. γάλα
1 φλ. τσ. χυμό πορτοκάλι
½ μαγιά μπίρας φρέσκια (21 γρ.) διαλυμένη σε 2-3 κ.σ. χλιαρό νερό
¼ κ.γ. αλάτι
2 φλ.τσ. και 1 κ.σ. αλεύρι κοσκινισμένο
λάδι για τηγάνισμα (ελαιόλαδο ή σπορέλαιο ή μίγμα των δυο)
μέλι και κανέλα για το σερβίρισμα
Ετοιμάζετε τη ζύμη: Σε μεγάλο μπολ ανακατεύετε όλα τα υλικά με το χέρι, ώστε να μην υπάρχει κανένας σβόλος. Το αποτέλεσμα είναι μία ζύμη ρευστή.
Σκεπάζετε το μπολ με μεμβράνη και ένα πανί (τύπου κουβερτούλα κουζίνας) για να διατηρείται το μείγμα ζεστό και το αφήνετε έτσι 2 ώρες.
Σημείωση: Δεν το βάζετε στο φούρνο.
Kάνετε τους λουκουμάδες: Μετά τις 2 ώρες, το ξεσκεπάζετε και δεν το ανακατεύετε. Ζεσταίνετε καλά το λάδι, σε φριτέζα. Θα πρέπει να καίει αλλά να μην καπνίζει. Με ένα κουτάλι, το οποίο βρέχετε σε ένα ποτήρι νερό, που κρατάτε δίπλα σας, παίρνετε μια κουταλιά από τη ζύμη και την ρίχνετε σιγά-σιγά στο καυτό λάδι. Συνεχίζετε να προσθέτετε κουταλιές ώσπου να γεμίσει η επιφάνεια του λαδιού με λουκουμάδες. Στο 1 λεπτό περίπου, μόλις έχουν ροδίσει ελαφρώς από τη μια πλευρά, τους γυρίζετε με τρυπητή κουτάλα ή πιρούνα. Τηγανίζετε άλλο 1 λεπτό περίπου από την άλλη και τους βγάζετε σε πιατέλα, πάνω σε χαρτί κουζίνας.
Σημείωση: Mην τους αφήσετε πάνω στο χαρτί της κουζίνας για πολύ ώρα. Αφού στραγγίξουν (1 λεπτό), αν δεν τους σερβίρετε αμέσως, που έτσι πρέπει, μεταφέρετέ τους σε πιατέλα που έχει στρωθεί με λαδόχαρτο, ώστε να μην μουσκεύουν.
Σερβίρισμα: Bάζετε τους λουκουμάδες με πορτοκάλι σε πιατέλα ή σε ξεχωριστά πιάτα, τους περιχύνετε με μέλι (κατά βούληση) και τους πασπαλίζετε με κανέλα και τριμμένους ξηρούς καρπούς. Γαρνίρετε με ξυλάκια κανέλας και φλούδες από πορτοκάλλι.
[size=30]1.Πανεύκολη Σπιτική Λαγάνα[/size]
Καθαρά Δευτέρα χωρίς τραγανές, σουσαμένιες λαγάνες δεν γίνεται!
Το παραδοσιακό ψωμί είναι πανεύκολο! Φέτος φτιάξτε σπιτική λαγάνα με τα χεράκια σας, γευτείτε την τέλεια λαγάνα, η συνταγή είναι απλή!
° Έτοιμο σε: 3 ώρες
° Ποσότητα: 2 μεγάλες λαγάνες
Υλικά
200 gr. αλεύρι σταρένιο σκληρό
400 gr. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
340 ml. χλιαρό νερό
8 gr. μαγιά στιγμής ή 10 gr. φρέκια μαγιά
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
¼ κουταλάκι του γλυκού γλυκάνισο, προαιρετικά
¼ κουταλάκι του γλυκού μαχλέπι, προαιρετικά
Εκτέλεση βήμα-βήμα
Σε ένα μπώλ βάζουμε την μαγιά, την ζάχαρη, 50 ml. χλιαρό νερό και ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί η μαγιά.
Αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 10-15 λεπτά.
Η ζύμη
Σε μία μεγάλη λεκάνη βάζουμε τα άλευρα κοσκινισμένα δύο φορές και κάνουμε μία λακκούβα, προσθέτουμε τον χυλό της μαγιάς, το αλάτι, το ελαιόλαδο και το μαχλέπι.
Σταδιακά προσθέτουμε το χλιαρό νερό.
Ζυμώνουμε πολύ καλά, τουλάχιστον για 10 λεπτά στο χέρι ή σε ζυμωτήριο για 6 περίπου λεπτά.
Η ζύμη θα πρέπει να είναι ελαστική, απαλή και να μην κολλάει, αν χρειαστεί προσθέτουμε αλεύρι ή νερό ανάλογα.
Μεταφέρουμε την ζύμη σε καθαρό μπωλ που έχουμε αλείψει με ελαιόλαδο.
Σκεπάζουμε με πετσέτα, αφήνουμε 1 ώρα και 15 λεπτά την ζύμη σε ζεστό μέρος.
Κατόπιν ζυμώνουμε σε ελαφρά αλευρωμένο πάγκο για μερικά λεπτά.
Χωρίζουμε την ζύμη σε δύο ισόποσα κομμάτια.
Στρώνουμε μία λαδόκολλά σε ταψί και πλάθουμε το ένα κομμάτι της ζύμης μια μακρόστενη, πλατιά, οβάλ και λεπτή λαγάνα.
Με τα δάχτυλά μας κάνουμε τρύπες σε όλη την επιφάνεια πιέζοντας. Ραντίζουμε με νερό και πασπαλίζουμε με άφθονο σουσάμι.
Αφήνουμε τις λαγάνες περίπου 20 λεπτά σε ζεστό μέρος. Έχουμε προθερμάνει τον φούρνο, στους 200° C Κελσίου.
Ψήνουμε την λαγάνα για 30 λεπτά ή λίγο περισσότερο αν σας αρέσει ξεροψημένη στους 180ο C!
Ακουμπάμε την λαγάνα σε σχάρα να κρυώσει.
Tips:
~ Αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσετε μυρωδικά ή μπαχαρικά.
~ Αν θέλετε να διατηρηθεί η λαγάνα μαλακή τυλίξτε την σε μεμβράνη αφού κρυώσει καλά.
~ Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε μια κουταλιά της σούπας ταχίνι κατά το ζύμωμα.
πηγή
*********************************Σαλάτες*********************************************
1.ρεγγοσαλάτα
Προετοιμασία: 10 λεπτά περίπου (5′ για το καθάρισμα ρέγγας-αβγών και άλλα 5 για την παρασκευή). Εύκολη και γρήγορη συνταγή.
Υλικά Υλικά για μια δόση (μεζές για 6-8 άτομα)
120 γραμ. (περ.) αβγά ρέγγας (τα αβγά από μια ρέγγα)
½ λευκό κρεμμύδι ή 2 κοκκάρια (προσοχή: όχι κρεμμύδι που να είναι πολύ αψύ)
2 κ.γ. ξίδι από λευκό κρασί
2 ½ – 3 κ.σ. χυμό λεμόνι
120 ml ελαιόλαδο
1 φλυτζάνι (γεμάτο) μουσκεμένη ψίχα ξερού ψωμιού ολικής ή ζυμωτού, στραγγισμένη καλά
Προετοιμάζετε την ρέγγα: Φορώντας κατά προτίμηση γάντια ώστε να μην μυρίσουν υπερβολικά τα χέρια σας, βγάζετε και καθαρίζετε τα αβγά της ρέγγας. Με μυτερό και κοφτερό μικρό μαχαίρι κάνετε μια τομή στην κοιλιά της ρέγγας από το ορθόν προς το κεφάλι, προσέχοντας να κόψετε μόνο το δέρμα και όχι τις 2 αβγοθήκες που είναι μέσα στη κοιλιά. Στη συνέχεια αφαιρείτε τις αβγοθήκες και με το μαχαίρι καθαρίζετε όλες τις φλέβες και -κατά το δυνατόν- τις μεμβράνες που υπάρχουν επάνω τους.
Διαλέγετε ιδανικά ένα ξερό κομμάτι ψωμιού (θα χρειαστείτε περίπου το 1/3 από ένα καρβέλι μισού κιλού) ολικής ή σταρένιο ζυμωτό και το μουσκεύετε σε ένα μπολ. Αφαιρείτε την κόρα με μαχαίρι και το στραγγίζετε πολύ καλά.
Ετοιμάζετε τη ρεγγοσαλάτα: Περνάτε το κρεμμύδι στο μπλέντερ μέχρι να ψιλοκοπεί. Ρίχνετε το ξίδι, τα αυγά της ρέγγας και λίγο λάδι και τα κτυπάτε μαζί για λίγα δευτερόλεπτα να γίνουν πολτός. Προσθέτετε την ψίχα του ψωμιού και σιγά-σιγά το υπόλοιπο λάδι και το λεμόνι χτυπώντας για μισό με 1 λεπτό. Δοκιμάστε και φέρτε την γεύση της ρεγγοσαλάτας να είναι όσο όξινη σας ταιριάζει.
Την βάζετε σε κλειστό σκεύος στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες, να δέσει πριν την σερβίρετε. Η παραμονή στο ψυγείο βοηθά επίσης να φύγει η κάπως επιθετική μυρωδιά του κρεμμυδιού, που βγάζει η ρεγγοσαλάτα όσο ακόμη είναι στο στάδιο της παρασκευής, αλλά υποχωρεί μετά τη ψύξη
Μυστικό #1: Αν σας βγει λίγο υδαρής μπορείτε να προσθέσετε ελάχιστη φρυγανιά που θα εντείνει την ανάγλυφη αίσθηση στην υφή της ρεγγοσαλάτας
Μυστικό #2: Αν θέλετε να διατηρήσετε πιο έντονη την αίσθηση των αβγών, για να πολτοποιηθούν λιγότερο, τα βάζετε τελευταία. Έτσι τα σφαιρίδια θα δίνουν αυτή την ιδιαίτερα ευχάριστη υφή στο στόμα.
Μυστικό #3: Αν θέλετε πιο έντονη γεύση ρέγγας ή αν η ρέγγα σας έχει λιγότερα αυγά από τα 120 γραμ. περίπου που έχει μια μέση ρέγγα, μπορείτε να προσθέσετε στην ανάμιξη και κομμάτια απ’ το κρέας της. Μην υπερβάλλετε όμως σ’ αυτό, γιατί θα χάσει το μείγμα την αφράτη φινέτσα του.
πηγή
2.ταραμοσαλάτα λευκή
Προετοιμασία: 5 λεπτά όλα μαζί, συν το μούσκεμα του ψωμιού. Πολύ εύκολη και γρήγορη συνταγή.
Υλικά για μια δόση (μεζές για 6-10 άτομα)
170 γραμ. λευκό ταραμά
½ λευκό κρεμμύδι ή 2 κοκκάρια καθαρισμένα (προσοχή: όχι κρεμμύδι που να είναι πολύ αψύ)
100 ml χυμό λεμόνι
120 ml ελαιόλαδο (όχι αγουρέλαιο)
3 φλυτζ. ψίχα ψωμιού ολικής ή ζυμωτό (να έχει υφή), μουσκεμένο σε νερό και στραγγισμένο καλά
Παρασκευή: Βάζετε το κρεμμύδι στο μπλέντερ να ψιλοκοπεί. Προσθέτετε τον ταραμά και λίγο -λίγο το ελαιόλαδο, χτυπώντας τα να γίνουν πολτός (περίπου μισό λεπτό σε γρήγορη ταχύτητα). Προσθέτετε την ψίχα του ψωμιού και σιγά-σιγά το υπόλοιπο λάδι και το λεμόνι, χτυπώντας και δοκιμάζοντας, ώστε να έρθει ακριβώς στην γεύση που σας αρέσει.
πηγή
*********************Ορεκτικά****************************************
1.μενταγιόν μελιτζάνας με ντομάτα και πιπεριές
Προετοιμασία: Mισή ώρα περίπου και 45 λεπτά το μαγείρεμα. Μπορείτε να κάνετε το μείγμα με τις πιπεριές αρκετές ώρες πριν, αν σας βολεύει. Διαλέξτε φρέσκες στουμπουλές μελιτζάνες με καθαρό σφιχτό δέρμα.
Yλικά (για 4 άτομα)
1 μεγάλη μελιτζάνα κομένη σε ροδέλες πάχους 1 εκ.
λάδι για τηγάνισμα
για τη σαλάτα
2 ντομάτες, πλυμένες και κομμένες στα 4 ή 5
1 πράσινη, 1 κόκκινη & 1 κίτρινη πιπεριά, όλες καθαρισμένες και κομένες σε λωρίδες 1.5 εκ.
2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο, καθαρισμένες και ψιλοκομένες
1 κ.σ. ντομάτα πελτέ
1/2 κ.γ. πάπρικα
1/2 κ.γ. κάραουέι
1/4 – 1/2 κ.γ. μπούκοβο (τσίλι φλέικς ή σάλτσα ή καγιέν) ανάλογα με το πόσο καυτερό θέλετε
αλάτι, πιπέρι
για το γαρνίρισμα
1 μικρό ματσάκι κόλιανδρο ψιλοκομένο
1/2 φλ. τσαγιού κουκουνάρια
12 μαύρες ελιές
Ετοιμάζετε τις μελιτζάνες: Tις αλατίζετε και τις βάζετε σε σουρωτήρι ή σε σχάρα για μια ώρα. Αυτό εμποδίζει τη σάρκα τους να απορροφήσει πολύ λάδι. Τις ξεπλένετε, τις στεγνώνετε και τις τηγανίζετε (3-4 ροδέλες τη φορά, για να μην πέφτει η θερμοκρασία του λαδιού) σε πολύ καυτό λάδι, που τις σφραγίζει και τις αδειάζετε σε χαρτί κουζίνας.
Κάνετε τη σαλάτα: Zεσταίνετε καλά το λάδι και προσθέτετε τις πιπεριές. Σοτάρετε για 2-3 λεπτά, μέχρι ν’ αρχίσουν να μαλακώνουν. Προσθέτετε αλάτι και πιπέρι και μαγειρεύετε σε χαμηλή φωτιά για 8-10 λεπτά. Ρίχνετε τις ντομάτες και το σκόρδο και συνεχίζετε το μαγείρεμα για άλλα 12-15 λεπτά. Προσθέτετε το μπούκοβο (τσίλι), το καραουέι, την πάπρικα και τον πελτέ και μαγειρεύετε σε χαμηλή φωτιά 15 ακόμη λεπτά. Δοκιμάζετε και διορθώνετε σε αλάτι πιπέρι, αν χρειάζεται. Κατεβάζετε από τη φωτιά και προσθέτετε τις ελιές.
Βάζετε σε ζεστό τηγάνι τα κουκουνάρια και τα τοστάρετε για 1-2 λεπτά, μόλις να ροδίσουν. Τα βγάζετε.
πηγή
2.τηγανίτες στο λεπτό: η πιο εύκολη συνταγή.
Υλικά (για 24 τηγανίτες διαμ. 7 εκ. περίπου ή 35-40 διαμ. 4 εκ.)
6 κ.σ. αλεύρι γεμάτες (130-140 γραμ.)
1 ποτήρι χλιαρό νερό ( περί τα 250 ml)
1/2 κ.γ. αλάτι
———-
4 κ.σ. λάδι (για το τηγάνισμα)
Eτοιμάζετε τις τηγανίτες: Ανακατεύετε όλα τα υλικά (εκτός από το λάδι) με σύρμα ή πιρούνι ώστε να μην έχει σβώλους και αφήνετε το μείγμα 1/2 ώρα να καθίσει.
Σε τηγάνι και μέτρια φωτιά ζεσταίνετε το λάδι και ρίχνετε για κάθε τηγανίτα 1 κουταλιά από τη ζύμη. Ψήνετε μισό λεπτό, τις γυρίζετε μόλις χρυσίσουν και ψήνετε για άλλο μισό λεπτό περίπου.
Σερβίρισμα:Βγάζετε τις τηγανίτες σε πιατέλα στρωμένη με χαρτί κουζίνας και τις σερβίρετε με μαρμελάδα ή μέλι, με κρέμα και φράουλες, με σοκολάτα και χοντροκομμένα φουντούκια, με κρεμώδες τυρί ή και ό,τι άλλο εμπνέει την γεύση σας.
πηγή
*********************Κυρίος πιάτο**************
1.ινδικό παιχνίδι με πικάντικα όσπρια και μπαχαρικά
Προετοιμασία: 10 λεπτά και 1 ώρα και 30 λεπτά το μαγείρεμα. Υπολογίστε επίσης το μούλιασμα των οσπρίων, το προηγούμενο βράδυ. Οι κοινές ελληνικές φακές δεν χρειάζονται μούλιασμα και ο χρόνος μαγειρέματος είναι περί το μισάωρο. Οπότε, αν τις συνδυάσετε με φασόλια, βάλτε τις στην κατσαρόλα περί τα 45 λεπτά αργότερα. Τα μουσκεμμένα φασόλια μπαίνουν την πρώτη φορά στην κατσαρόλα με αρκετό νερό και όταν αυτό βράζει, το πετάμε και βάζουμε καινούργιο.
Μπορείτε να βράσετε τα όσπρια την προηγουμένη και να κάνετε τα λαχανικά και την ολοκλήρωση της συνταγής, που είναι και το πιο σύντομο κομμάτι της, την ίδια μέρα. Σχετικά εύκολη προς μέτριας δυσκολίας συνταγή.
Υλικά (για 4-6 άτομα)
250 γραμ. μείγμα από φακές και τα μικρότερα άσπρα φασόλια
850 ml νερό
1/2 κ.γ. τουρμέρικ
———-
5 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.γ. σπόρους κύμινο
3 σκελίδες σκόρδο, καθαρισμένες και ψιλοκομμένες
1 μεσαίο κρεμμύδι, καθαρισμένο και κομμένο σε λεπτές φέτες
225 γραμ. κόκκινο λάχανο λεπτοκομμένο
1-2 πράσινες καυτερές πιπεριές, σε λεπτές ροδέλες
1/4 κ.γ. αλάτι
για το τελείωμα – σερβίρισμα
1 1/4 κ.γ. αλάτι
100 γραμ. ντομάτες, καθαρισμένες, χωρίς τα σπόρια και κομμένες σε κυβάκια
1 κ.γ. φρέσκο τζίντζερ, καθαρισμένο και πολύ ψιλοκομμένο
3 κ.σ. κόλιανδρο ψιλοκομμένο
Ετοιμάζετε τα όσπρια: Τα βάζετε σε κατσαρόλα με το νερό (στα φασόλια, το πρώτο νερό πέταμα), τα φέρνετε σε σημείο βρασμού και ξαφρίζετε ό,τι βγάλουν στην επιφάνεια. Προσθέτετε το τουρμέρικ, ανακατεύετε, βάζετε το καπάκι αφήνοντας μισοσκεπασμένη την κατσαρόλα και χαμηλώνετε την φωτιά. Σιγομαγειρεύετε για 1,5 ώρα, μέχρι τα όσπρια να είναι έτοιμα, χωρίς όμως να λιώνουν (πρέπει ελαφρώς να “κρατάνε” ευχάριστα). Αν προσθέσετε τις φακές, κάντε το στα 45 λεπτά από την αρχή.
Κάνετε τα λαχανικά: Σε κάπως φαρδύ και βαθύ τηγάνι ζεσταίνετε το λάδι σε μέτρια φωτιά και ρίχνετε τους σπόρους του κύμινο. Μόλις αρχίσουν να χοροπηδάνε, αφήστε τους 4-5 δευτερόλεπτα (όχι παραπάνω, γιατί θα καούν) και βάλτε το σκόρδο. Ανακατέψτε και καθώς το σκόρδο αρχίζει μόλις να καφετίζει, ρίξτε το κρεμμύδι, το λάχανο και τις καυτερές πιπεριές. Σοτάρετε το μείγμα για 10 λεπτά, ανακατεύοντας, μέχρι ελαφρώς να καφετίσει και να είναι τα λαχανικά τραγανά. Προσθέστε 1/4 κ.γ. αλάτι, ανακατέψτε και αποσύρετε.
Ολοκλήρωση: Όταν τα όσπρια είναι έτοιμα (1 1/2 ώρα περίπου) ρίχνετε στην κατσαρόλα το αλάτι (1 1/4κ.γ.), τις ντομάτες και το τζίντζερ. Ανακατεύετε και σιγομαγειρεύετε για άλλα 5 λεπτά. Προσθέτετε τα λαχανικά και αφήνετε για ακόμη 2-3 λεπτά να μαγειρευτούν (πάντα σε πολύ σιγανή φωτιά) για να ζεσταθούν καλά.
πηγή
2.Φρέσκες πένες με χταπόδι … Climax στην γεύση!
Υλικά (για 4 άτομα)
500 γρ. φρέσκες Penne Rigate
1 χταπόδι (φρέσκο ή κατεψυγμένο) 800 γρ. – 1κιλό
3 σκελίδες σκόρδου κομμένες σε λεπτές φέτες
150 ml κόκκινο κρασί
200 ml ζεστό νερό
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1/2 κ.γ. μπούκοβο (προαιρετικά)
αλάτι και φρέσκο πιπέρι
Για το γαρνίρισμα
3 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό, ελάχιστο λάδι
Ετοιμάζετε το χταπόδι: Καθαρίζετε την κουκούλα εσωτερικά, βγάζετε το στόμα και τα μάτια, το πλένετε καλά, το βάζετε ολόκληρο σε κατσαρόλα πάνω σε σιγανή φωτιά και την σκεπάζετε. Το χταπόδι θ’ αρχίσει να κοκκινίζει και να βγάζει τα υγρά του στα οποία βράζει. Σε 15 λεπτά το γυρίζετε ανάποδα και στα 30 λεπτά περίπου συνολικά, όταν τα υγρά αρχίσουν να μειώνονται, προσθέτετε 200 ml ζεστό νερό. Στα 45 λεπτά συνολικά ελέγχετε αν το χταπόδι τρυπιέται εύκολα και το ζουμί έχει αρχίσει να “δένει”, όντας όμως αρκετό για να συνδράμει στη δημιουργία της σάλτσας. Σβήνετε τη φωτιά, αφήνετε λίγο να κρυώσει και το ψιλοκόβετε με καλοακονισμένο μαχαίρι slicer σε ροδέλες πάχους 1 εκ. Κρατήστε τα υγρά χωριστά.
Σημείωση:Tο χταπόδι πρέπει να είναι μεν μαλακό και να τρώγεται, αλλά και κάπως “al-dente” και ζουμερό (δεν είναι ορατές οι ίνες της σάρκας του κατά μήκος των πλοκαμιών ούτε το βαθυκόκκινο δέρμα του αποκολλάται από το λευκό σώμα).
Ετοιμάζετε τη σάλτσα: Σε μεγάλο βαθύ τηγάνι και μέτρια φωτιά ρίχνετε το ελαιόλαδο να κάψει και προσθέτετε τις ροδέλες σκόρδου (προεραιτικά και το μπούκοβο αν επιλέξετε την πιο καυτερή version). Τοστάρετε για 1 λεπτό περίπου να ροδίσουν ελαφρά στην κάτω πλευρά και τις γυρίζετε από την άλλη. Στο επόμενο λεπτό, μόλις το χρώμα τους είναι ανοικτό μελί, τις βγάζετε προσεκτικά και τις βάζετε σε χαρτί κουζίνας να στραγγίσουν για να μείνουν τραγανές (αφήνετε στο λάδι το μπούκοβο, στην καυτερή εκδοχή).
Αυξήστε τη φλόγα, προσθέστε στο λάδι το χταπόδι και μαγειρέψτε για 3-4 λεπτά ανακατεύοντας. Προσθέστε επίσης το μωβ υγρό του χταποδιού και το κρασί. Μόλις πάρει βράση, χαμηλώστε τη φωτιά και μαγειρέψτε 5-8 λεπτά μέχρι η σάλτσα να αρχίσει να δένει. Δοκιμάστε και διορθώστε σε αλάτι, πιπέρι.
Βράζετε τις φρέσκες πένες al dente, σε πολύ νερό, αλατισμένο (3-4 λεπτά ή σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου). Τις στραγγίζετε, κρατώντας χωριστά 1 φλιτζάνι από το νερό που έχουν βράσει, τις ρίχνετε στο τηγάνι με το χταπόδι και ανακατεύετε. Αν δείτε ότι αρχίζουν να στεγνώνουν, ρίχνετε λίγο από το νερό που έχετε ήδη κρατήσει.
Σερβίρισμα: Σε ζεστά πιάτα, βάζετε τις πένες με το χταπόδι και προσθέτετε από πάνω τα flakes του σκόρδου. Πασπαλίζετε στο τέλος με τον μαϊντανό, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ρίχνετε σε γραμμή τις σταγόνες ελαιόλαδου.
Σημείωση: Η δοκιμή του σκόρδου και η κατανάλωσή του από τους συνδαιτημόνες είναι ανάλογη με τη δυνατότητά τους να θυσιάσουν τις στενές κοινωνικές συνευρέσεις για τις επόμενες 18 ώρες, προκειμένου να απολαύσουν την ένταση των ετερόκλητων γευστικών ερεθισμάτων της συνταγής.
Επίλογος: Αρκετό κόπο κάνατε… Ήρθε η ώρα της ανταμοιβής! Φανταστείτε …μια παραλία με θέα στο Αιγαίο … μια βεράντα με λινά τραπεζομάντηλα …ακούσματα μελωδικών ήχων από άριες τουGigli και εμβόλιμες παρεμβολές από χαρούμενες φωνές ενός σμαριού ανέμελων παιδιών που παίζουν στην αμμουδιά… μια γουλιά από ένα δροσερό αγιωργίτικο και νιώστε το climax σε κάθε μπουκιά. Η πικάντικη γεύση του σκόρδου και του φρεσκοτριμμένου πιπεριού αντιπαλεύονται την γλυκιά αρμύρα του κρασομελωμένου χταποδιού πάνω σε ένα πεισματικά αντιστεκόμενο οικείο ζυμαρικό. Η μαγεία των αντιξοοτήτων στη γεύση!
πηγή
3.καλαμάρια γεμιστά με ούζο.
Προετοιμασία:Mπορείτε να έχετε έτοιμα και γεμισμένα τα καλαμάρια από την προηγουμένη και να τα διατηρήσετε στο ψυγείο, σκεπασμένα με μεμβράνη. Βγάλτε τα μισή ώρα νωρίτερα για να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου πριν τα ψήσετε. Ολόκληρη η προετοιμασία είναι περίπου μισή ώρα.
Υλικά (για 4 άτομα)
12 καλαμάρια (μικρά ή μεσαία)
3 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
3 κ.σ. μυρώνια
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
4 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
50 ml ούζο
3 κ.σ. πλιγούρι
———–
2 +3 κ.σ. λάδι
50 ml ούζο
50 ml νερό
αλάτι, πιπέρι
μερικά κοντά κλωναράκια άνιθου για γαρνίρισμα
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς C.
Ετοιμάζετε τα καλαμάρια:Tα καθαρίζετε, τα πλένετε καλά και τα στραγγίζετε. Μπορείτε να αφαιρέσετε το σκούρο δέρμα τους από το σώμα. Διαχωρίζετε το κεφάλι και τα πλοκάμια και πετάτε το μικρό σκληρό τμήμα που βρίσκεται στη βάση των πλοκαμιών. Ψιλοκόβετε τα πλοκάμια (και τα 2 μεγάλα) και τα αναμιγνύετε σε μπολ με τα 6 πρώτα υλικά, αλάτι και πιπέρι.
Με κουταλάκι γεμίζετε με το μίγμα το σώμα των καλαμαριών και κλείνετε το άνοιγμα με μια οδοντογλυφίδα.
Σημείωση: Μην παραγεμίζετε τα καλαμάρια σε σημείο να μην κλείνουν άνετα, γιατί θα “σκάσουν” κατά την διάρκεια του ψησίματος και θα ξεχυθεί η γέμιση. Αν σας περισσεύει γέμιση, βάλτε την κι αυτή στο σκεύος που θα ψήσετε τα καλαμάρια. Όταν θα είναι έτοιμη, ψημένη, μπορείτε να την βάλετε πάνω σε τοσταρισμένες μικρές φέτες ψωμιού, τη μία πλευρά των οποίων έχετε περάσει με την κομμένη πλευρά μιας σκελίδας σκόρδου, δημιουργώντας έτσι γευστικές μπουκιές για το καλωσόρισμα.
Αλείφετε με το μισό λάδι ένα χαμηλό σκεύος ή pyrex και τοποθετείτε τα γεμιστά καλαμάρια το ένα δίπλα στο άλλο σε μία στρώση. Ρίχνετε πάνω τους το υπόλοιπο λάδι, το ούζο και το νερό και τα ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 35-45 λεπτά (ανάλογα με τον φούρνο και το μέγεθος των καλαμαριών ή μέχρι να είναι τρυφερά.
Σερβίρισμα:Βγάζετε τις οδοντογλυφίδες και τοποθετείτε 2-3 καλαμάρια (ανάλογα με το μέγεθος) σε κάθε πιάτο. Γαρνίρετε με μερικά κοντά κλωναράκια άνιθου.
πηγή
4.Σολομός στον ατμό με σπόρους μουστάρδας και ντομάτα (bhapey).
Προετοιμασία: Mπορείτε να κάνετε το μαρινάρισμα για περισσότερo χρόνο στο ψυγείο. Η συνταγή θα προσαρμοστεί τέλεια στο πρόγραμμά σας χωρίς πρόβλημα και το ψάρι θα είναι ακόμη καλύτερο. Αν δεν βρείτε λάδι μουστάρδας, βασικό υλικό στη μαγειρική της Βεγγάλης, το οποίο ωμό είναι πικάντικο αλλά όταν ψήνεται γλυκαίνει, χρησιμοποιείστε ελαιόλαδο. Το αποτέλεσμα δεν είναι το ίδιο, αλλά είναι ωραιότατο. Ζητήστε από τον ψαροπώλη να σας αφαιρέσει το δέρμα του ψαριού, παρότι αν το επιχειρήσετε και μόνοι σας, με λίγη υπομονή και πολύ κοφτερό μαχαίρι σύριζα στο κρέας, θα τα καταφέρετε.
Yλικά (για 4 άτομα)
600-700 γραμ. φιλέτο σολομού, χωρίς το δέρμα, κομμένο σε κύβους 2 εκ. περίπου
3 +1 κ.γ. σπόρους μουστάρδας – αν βρείτε μαύρους, προτιμήστε τους
½ -1 πράσινη καυτερή πιπεριά πολύ ψιλοκομμένη (ή κόκκινη)
¾ κ.γ. κύμινο
½ κ.γ. τουρμέρικ
1 κ.γ. αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
½ κ.γ. πιπέρι καγιέν (ή περισσότερο αν προτιμάτε το πιάτο καυτερό)
2 μεγάλες ώριμες ντομάτες, καθαρισμένες και ψιλοκομμένες (μικρά κυβάκια)
3-4 κ.σ. λάδι μουστάρδας (ή ελαιόλαδο, αν δεν βρείτε)
1,5 κ.σ. νερό
Μαρινάρετε το σολομό: Aλέστε τα 3 κ.γ. των σπόρων μουστάρδας ώστε να έχετε μικρότερα κομματάκια (όχι σκόνη). Σ’ ένα μπολ με μέγεθος ικανό να χωρέσει όλα τα υλικά αδειάστε τους αλεσμένους σπόρους μουστάρδας και προσθέστε όλα τα υπόλοιπα εκτός από το ψάρι. Ανακατέψτε καλά, ρίξτε το νερό και ξαναανακατέψτε. Προσθέστε τα κομμάτια του σολομού και αναμείξτε ώστε η μαρινάδα να πάει παντού. Καλύψτε με διαφανή μεμβράνη ή αλουμινόχαρτο και αφήστε το ψάρι να μαριναριστεί για μισή ώρα.
Ψήνετε στον ατμό: Βάλτε το μπολ με τα κομμάτια του σολομού μέσα σε μεγαλύτερο σκεύος π.χ. κατσαρόλα, με νερό που φτάνει μέχρι το 1/3 του ύψους του και βράζει. Σκεπάστε το σκεύος και μαγειρέψτε στον ατμό για 5-8 λεπτά. Βγάλτε το μπολ, ανακατέψτε με πολλή προσοχή για να μην διαλυθούν τα κομμάτια, δοκιμάστε και διορθώστε σε αλάτι, πιπέρι, αν χρειάζεται, με λίγες κινήσεις. Ξαναβάλτε το ψάρι στον ατμό και μαγειρέψτε για άλλα 5-8 λεπτά, ίσα-ίσα τα κομμάτια του σολομού να γίνουν οπάκ.
Σερβίρισμα: Aδειάστε το σολομό με τη σάλτσα του σε πιατέλα σερβιρίσματος. Συνοδέψτε το με βραστό ρύζι σκέτο ή basmati.
πηγή
*********************************Γλυκό************************
λουκουμάδες με πορτοκάλι – καλειδοσκόπειο με μέλι
Προετοιμασία: Περίπου 20 λεπτά με επιπλέον τις 2 ώρες που η ζύμη απλώς κάθεται σκεπασμένη για να φουσκώσει. Μπορείτε να κάνετε τους λουκουμάδες με πορτοκάλι και νωρίτερα και να τους αφήσετε σε θερμοκρασία δωματίου.
Υλικά για 30 περίπου λουκουμάδες, διαμέτρου 3-3,5 εκ.
1 φλ.τσ. γάλα
1 φλ. τσ. χυμό πορτοκάλι
½ μαγιά μπίρας φρέσκια (21 γρ.) διαλυμένη σε 2-3 κ.σ. χλιαρό νερό
¼ κ.γ. αλάτι
2 φλ.τσ. και 1 κ.σ. αλεύρι κοσκινισμένο
λάδι για τηγάνισμα (ελαιόλαδο ή σπορέλαιο ή μίγμα των δυο)
μέλι και κανέλα για το σερβίρισμα
Ετοιμάζετε τη ζύμη: Σε μεγάλο μπολ ανακατεύετε όλα τα υλικά με το χέρι, ώστε να μην υπάρχει κανένας σβόλος. Το αποτέλεσμα είναι μία ζύμη ρευστή.
Σκεπάζετε το μπολ με μεμβράνη και ένα πανί (τύπου κουβερτούλα κουζίνας) για να διατηρείται το μείγμα ζεστό και το αφήνετε έτσι 2 ώρες.
Σημείωση: Δεν το βάζετε στο φούρνο.
Kάνετε τους λουκουμάδες: Μετά τις 2 ώρες, το ξεσκεπάζετε και δεν το ανακατεύετε. Ζεσταίνετε καλά το λάδι, σε φριτέζα. Θα πρέπει να καίει αλλά να μην καπνίζει. Με ένα κουτάλι, το οποίο βρέχετε σε ένα ποτήρι νερό, που κρατάτε δίπλα σας, παίρνετε μια κουταλιά από τη ζύμη και την ρίχνετε σιγά-σιγά στο καυτό λάδι. Συνεχίζετε να προσθέτετε κουταλιές ώσπου να γεμίσει η επιφάνεια του λαδιού με λουκουμάδες. Στο 1 λεπτό περίπου, μόλις έχουν ροδίσει ελαφρώς από τη μια πλευρά, τους γυρίζετε με τρυπητή κουτάλα ή πιρούνα. Τηγανίζετε άλλο 1 λεπτό περίπου από την άλλη και τους βγάζετε σε πιατέλα, πάνω σε χαρτί κουζίνας.
Σημείωση: Mην τους αφήσετε πάνω στο χαρτί της κουζίνας για πολύ ώρα. Αφού στραγγίξουν (1 λεπτό), αν δεν τους σερβίρετε αμέσως, που έτσι πρέπει, μεταφέρετέ τους σε πιατέλα που έχει στρωθεί με λαδόχαρτο, ώστε να μην μουσκεύουν.
Σερβίρισμα: Bάζετε τους λουκουμάδες με πορτοκάλι σε πιατέλα ή σε ξεχωριστά πιάτα, τους περιχύνετε με μέλι (κατά βούληση) και τους πασπαλίζετε με κανέλα και τριμμένους ξηρούς καρπούς. Γαρνίρετε με ξυλάκια κανέλας και φλούδες από πορτοκάλλι.