Δημοσιεύθηκε Τρι 6 Μαρ - 6:39:34
Εκδήλωση μνήμης και τιμής για τα 75 χρόνια από την μεγαλειώδη διαδήλωση του λαού σε Αθήνα και Πειραιά που ματαίωσε την πολιτική επιστράτευση από τον Άξονα, την 5η Μαρτίου του 1943, πραγματοποίησε το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα στον κινηματογράφο «Αλκυονίς». Ανάμεσα στους ομιλητές ήταν ο Μανώλης Γλέζος και ο Στέφανος Ληναίος, ενώ το παρών έδωσε ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής.
Σε συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα, ο Μανώλης Γλέζος περιέγραψε τη συμμετοχή του σε αυτή την διαδήλωση και επισήμανε ότι «κανείς δεν μπορεί να διαστρεβλώσει την ιστορία μας. Όσα κι αν έχουν γραφτεί κι όσα κι αν έχουν αποσιωπηθεί κι αποσιωπώνται και τώρα, δεν πρόκειται να διαστρεβλώσουν την ιστορία. Όχι μονάχα ματαιώσαμε την επιστράτευση, αλλά είμαστε το μοναδικό έθνος που πολέμησε εναντίον του κατακτητή 217 μέρες», τόνισε. Ακόμη ο κ. Γλέζος σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή «δύο είναι οι στόχοι μας. Ο ένας στόχος είναι να συναφθεί συνθήκη ειρήνης με τη Γερμανία. Ο άλλος στόχος να σταλεί επιτέλους αντιπροσωπεία του ελληνικού κοινοβουλίου σε άλλα κοινοβούλια και στο γερμανικό και να θέσει το ζήτημα των οφειλών».
Η διδάκτωρ Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου, Βασιλική Λάζου, παραθέτοντας ιστορικά γεγονότα της εποχής, επισήμανε ότι «75 χρόνια μετά, θυμόμαστε και τιμάμε μία μεγαλειώδη στιγμή αντίστασης κι ηρωισμού, μία πραγματικά επαναστατική πράξη, όταν χιλιάδες λαού οργανωμένοι στο ΕΑΜ, στην ΕΠΟΝ, στο ΚΚΕ, στο εργατικό ΕΑΜ κατέβηκαν στους δρόμους, στάθηκαν μπροστά στους πάνοπλους κατακτητές και ματαίωσαν προτάσσοντας κυριολεκτικά τα στήθη τους την πολιτική επιστράτευση». Στη συνέχεια η Β. Λάζου προσέθεσε ότι «είμαστε εδώ για να κρατήσουμε αυτή τη μνήμη ζωντανή, για να τιμήσουμε αυτούς που αγωνίστηκαν ενάντια στην ναζιστική λαίλαπα αλλά και για μια Ελλάδα πραγματικά ελεύθερη και λαοκρατούμενη. Για να αναστήσουμε το όνειρό τους, για να διατρανώσουμε ότι τίποτα δεν πήγε χαμένο από τη χαμένη τους ζωή αλλά και για να τονίσουμε ακόμη μία φορά το αίτημα της διεκδίκησης των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα. Για να αποδοθεί δικαιοσύνη».
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο ηθοποιός Στέφανος Ληναίος, σημειώνοντας ότι «ο Μανώλης Γλέζος αντιπροσωπεύει αμέτρητους συναγωνιστές και συντρόφους που έφυγαν από τη ζωή. Αυτό θα ήθελα να δώσει κουράγιο στη νέα γενιά, διότι πιστεύω ότι αυτό που ζούμε σήμερα είναι χειρότερο από κάθε άλλο. Πολύ πιο επικίνδυνο. Εμείς είχαμε να παλέψουμε με ορατούς εχθρούς, τα τανκς, τις δικτατορίες, τους εμφύλιους, εσείς έχετε να παλέψετε με αόρατους εχθρούς, τις τράπεζες».
Καταλήγοντας ο κ. Ληναίος υπογράμμισε ότι μεγάλη επιθυμία είναι να «ιδρυθεί ένα μουσείο Εθνικής Αντίστασης στο Χαϊδάρι. Βασικότερος λόγος είναι να μην ξεχαστούν οι ιδέες μας, (οι ιδέες) μιας ολόκληρης εποχής. Ιδέες που αν κάποιοι τις ευτελίζουν, αυτοί εξαφανίζονται, οι ιδέες μας ποτέ. Γιατί οι ιδέες έχουν το προνόμιο να πολλαπλασιάζονται συνέχεια».
Από την πλευρά του το μέλος της Γραμματείας του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, Αριστομένης Συγγελάκης, υποστήριξε ότι «αυτή η εκδήλωση τιμής και μνήμης γίνεται για να τιμήσει το μεγαλύτερο ίσως γεγονός της Εθνικής Αντίστασης μαζί με την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου, τη ματαίωση της πολιτικής επιστράτευσης που έγινε πριν από ακριβώς 75 χρόνια. Ήταν μία περίοδος επαναστατική όπου από την αυθόρμητη αντίσταση, πήγαμε στην οργανωμένη αντίσταση. Τιμούμε λοιπόν αυτό το γεγονός, είναι ένα γεγονός κορυφαίο κι οφείλουμε να μην ξεχνάμε, και παράλληλα διατρανώνουμε την αποφασιστικότητά μας να αγωνιστούμε για να αναδειχθεί η αντίσταση κι η θυσία του ελληνικού λαού και να δικαιωθεί. Και δεν μπορεί να υπάρξει δικαίωση χωρίς αποζημίωση. Το σύνθημά μας είναι διεκδίκηση όχι εκδίκηση, δικαιοσύνη κι αποζημίωση».
Μετά τις ομιλίες οι ηθοποιοί Κερασία Σαμαρά, Γεωργία Ζώη και Μαρία Κόμη - Παπαγιαννάκη διάβασαν επιλεγμένα κείμενα της Εθνικής Αντίστασης. Επίσης προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ «Μνήμες» του Νίκου Καβουκίδη, ενώ μετά τη λήξη του, ακολούθησε συναυλία αντιστασιακού τραγουδιού από το μουσικό σύνολο «Ρωμιοσύνη».
Την εκδήλωση συντόνισε ο Μανώλης Χατζηνάκης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ