Δημοσιεύθηκε Τρι 6 Μαρ - 14:24:05
Όχι στην έκδοση και του δεύτερου εκ των 9 Τούρκων, κουρδικής καταγωγής που είχαν συλληφθεί πριν την άφιξη Ερντογάν, στην Ελλάδα, τον περασμένο Δεκέμβριο, είπε το Τριμελές Συμβούλιο Εφετών.
Κατά της έκδοσης του 48χρονου Naci Ozpolat τάχθηκε η εισαγγελέας Ουρανία Σταθέα, θεωρώντας ότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για να αποφασιστεί κάτι τέτοιο, αφού τα στοιχεία των τουρκικών αρχών είναι «ελλιπή και αόριστα», ενώ υπάρχει κίνδυνος να δικαστεί στην Τουρκία για άλλα αδικήματα από αυτά για τα οποία εκζητείται.
Ο ίδιος ο 48χρονος απευθυνόμενος στους δικαστές, μίλησε για τους αγώνες του κατά του καθεστώτος Ερντογάν αλλά και τα βασανιστήρια που έχει υποστεί στην Τουρκία, όπως ηλεκτροσόκ, φάλαγγα στα πόδια, εικονικούς πνιγμούς και ξυλοδαρμούς. Τόνισε πως είχε φυλακιστεί στην Τουρκία από το 1990 έως το 2002 για την πολιτική του δράση και στη συνέχεια πάλι από το 2004 έως το 2006 για τις ίδιες κατηγορίες, για τις οποίες τον ζητά πάλι η Τουρκική Δικαιοσύνη.
Αργότερα, αρχές του 2009 πήγε στη Γαλλία όπου ζήτησε άσυλο χωρίς ακόμη να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες και μετά στη Γερμανία, όπου επίσης κρατήθηκε για έξι χρόνια.
Στην Ελλάδα ήρθε 10 ημέρες προτού συλληφθεί.
«Η Τουρκία με ζητάει επειδή ήμουν επαναστάτης και αγωνίζομαι εναντίον του φασιστικού συστήματος. Δεν μπορεί να προσκομίσει κάτι χειροπιαστό. Με ζητάει για πράξεις (σ.σ. ένοπλη επίθεση στον γενικό εισαγγελέα στην Τουρκία το 2015, ενώ εγώ ήμουν κρατούμενος στη Γερμανία», είπε.
Σε βάρος του έχουν εκδοθεί δύο εντάλματα έκδοσης για «ένταξη σε ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση» αλλά και για «δολοφονία με σχεδιασμό», χωρίς όμως να περιγράφεται ο ακριβής ρόλος του (ηθικός αυτουργός, φυσικός, απλός κλπ) πέρα από τη γενικότερη συμμετοχή του στην οργάνωση.
Ο 48χρονος οδηγήθηκε πάλι στη φυλακή, καθώς κρατείται για αδικήματα και στην Ελλάδα (εκρηκτικά κλπ).
Σύμφωνα με πληροφορίες η Τουρκία έχει επίσης ζητήσει την έκδοση μίας γυναίκας που ήταν ανάμεσα στους 9 συλληφθέντες.
Στις 2 Φεβρουαρίου 2018 το Συμβούλιο είχε απορρίψει το αίτημα των Τουρκικών Αρχών να εκδοθεί ο πρώτος από τους 9, ο 60χρονος Mehmet Dogan, καθώς ήδη είχε χαρακτηριστεί πολιτικός πρόσφυγας από τη Γαλλία, με βάση τη συνθήκη της Γενεύης του 1951. Σύμφωνα με την απόφαση που βασίστηκε στην εισαγγελική εισήγηση, αν εκδοθεί στην Τουρκία ενδέχεται να υποστεί βασανιστήρια και απάνθρωπη μεταχείριση, καθώς οι διώξεις που υπέστη στη χώρα του πιθανολογείται πως έγιναν για τα πολιτικά του φρονήματα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ