Δημοσιεύθηκε Κυρ 1 Απρ - 12:52:26
Κορυφώνονται σήμερα Κυριακή οι εκδηλώσεις στο Μεσολόγγι για τα 192 χρόνια από την Έξοδο, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, του εκπροσώπου της Κυβέρνησης Νίκου Παππά, του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη και άλλων πολιτικών και στρατιωτικών εκπροσώπων.
Στο Μεσολόγγι βρίσκονται από χθες χιλιάδες κόσμου απ’ όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς επίσης πρέσβεις και εκπρόσωποι πρεσβειών. Το παρόν δίνουν μεταξύ άλλων και εκπρόσωποι των πρεσβειών των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και της Ρωσίας.
Περισσότερες από 8.000 χιλιάδες ήταν οι συμμετοχές στην πομπή της Εικόνας της Εξόδου, που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στη μνήμη των πεσόντων την 10η Απριλίου 1826.
Η Έξοδος των Ελεύθερων Πολιορκημένων είναι κορυφαίο γεγονός της επανάστασης των Ελλήνων, καθώς το Μεσολόγγι αποτέλεσε ένα προπύργιο που καθήλωσε τις οθωμανικές στρατιές του Ιμπραήμ της Αιγύπτου για έναν χρόνο. Οι πολιορκημένοι, αν και ελάχιστοι στον αριθμό, απέκρουσαν όλες τις επιθέσεις, προκαλώντας τεράστιες απώλειες στα στρατεύματά του, με αποτέλεσμα ουσιαστικά να σωθεί η επανάσταση και να εκλείψει ο κίνδυνος κατάπνιξής της.
Ωστόσο, ό,τι δεν έκαναν οι επιθέσεις των Οθωμανών, το κατάφερε η λιμοκτονία τον Απρίλιο του 1826. Οι πολιορκημένοι χωρίς εφόδια και τροφές αποφάσισαν όχι να παραδώσουν την πόλη του Μεσολογγίου, αλλά να κάνουν την περίφημη Έξοδο.
Το σχέδιό τους όμως προδόθηκε και οι απώλειες κυρίως άμαχου πληθυσμού ήταν τεράστιες. Η πόλη παραδόθηκε στις φλόγες και τις σφαγές, ενώ ελάχιστοι ήταν αυτοί που τελικά κατάφεραν να γλιτώσουν.
Ανάμεσα στους πεσόντες, υπήρξαν πολλοί φιλέλληνες όπως ο Ελβετός Ιωάννης Ιάκωβος Μάγερ, καθώς επίσης γυναίκες και παιδιά που, φορώντας αντρικές ενδυμασίες, επιχείρησαν να βγουν από την πόλη πολεμώντας μαζί με τους άνδρες.
Τα γεγονότα συνέβησαν το Σάββατο του Λαζάρου της 10ης Απριλίου 1826, ενώ ξημερώνοντας η Κυριακή των Βαΐων το δράμα κορυφώθηκε με την Ανατίναξη του Χρήστου Καψάλη. Στην πυριτιδαποθήκη του μαζεύτηκαν γυναίκες, παιδιά και γέροι που δεν μπορούσαν από την εξάντληση και την πείνα να πολεμήσουν και με μια απόφαση την ανατίναξαν για να μην παραδοθούν στους Τούρκους.
Λίγα χρόνια μετά την απελευθέρωση του Μεσολογγίου το Μάιο του 1829, ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις μνήμης του κόσμου για τα θύματα της Εξόδου. Τα οστά τους, συγκεντρώθηκαν από τους ομαδικούς τάφους και μεταφέρθηκαν στον Κήπο των Ηρώων, όπου τάφηκαν στον Τύμβο που υπάρχει έως σήμερα. Από τότε και κάθε χρόνο, πραγματοποιείται η ίδια πομπή που συνοδεύει τη συμβολική εικόνα της Εξόδου, στην οποία συμμετέχει πλήθος κόσμου.
Η βραδυνή πομπή του Σαββάτου του Λαζάρου έχει τον χαρακτήρα του Μνημοσύνου, ενώ η πομπή της Κυριακής των Βαΐων είναι τιμητική με την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία να παρευρίσκονται.
Το Μεσολόγγι, έλαβε την επίσημη ονομασία ως Ιερή Πόλη το 1937. Ο χαρακτηρισμός της δεν έχει θρησκευτικό χαρακτήρα, αλλά παραπέμπει σε ηρωική λατρεία.
Πηγή: Zougla