Δημοσιεύθηκε Πεμ 19 Απρ - 19:52:30
Η ελληνική Δικαιοσύνη απεφάνθη πως ο πρώτος εκ των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών οι οποίοι έχουν αιτηθεί άσυλο στην Ελλάδα αποφυλακίζεται, αφού έχει παρέλθει το 18μηνο.
Του επεβλήθησαν αυστηροί περιοριστικοί όροι και θα διαμένει σε κατοικία η διεύθυνση της οποίας θα είναι γνωστή μόνο στις υπηρεσίες ασφαλείας, οι οποίες θα τον επιτηρούν συνεχώςΤου επεβλήθησαν αυστηροί περιοριστικοί όροι και θα διαμένει σε κατοικία η διεύθυνση της οποίας θα είναι γνωστή μόνο στις υπηρεσίες ασφαλείας, οι οποίες θα τον επιτηρούν συνεχώς.
Τυπικά, λοιπόν, ο Τούρκος στρατιωτικός θα είναι ελεύθερος, αλλά ουσιαστικά έχει τεθεί σε πλαίσιο ιδιότυπου καθεστώτος.
Η απόφαση αυτή εν αναμονή και της εκδίκασης του αιτήματος ακύρωσης της παροχής ασύλου σε αυτόν (στους υπόλοιπους επτά δεν έχει δοθεί άσυλο) προϊδεάζει για το πώς θα συμπεριφερθεί η ελληνική Δικαιοσύνη ως προς τους υπόλοιπους στρατιωτικούς.
Κατόπιν όλων τούτων αναμένεται η άμεση αντίδραση των τουρκικών Αρχών, αλλά και οι εξελίξεις στο θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης.
Αν και τα δύο ζητήματα δεν συνδέονται και επισήμως η Άγκυρα απέφυγε να τα συνδέσει άμεσα, εντούτοις οι πάντες γνωρίζουν στην Ελλάδα και στην Τουρκία πως οι δύο υποθέσεις κινούνται παράλληλα.
Τι ακριβώς συνέβη
Ελεύθερος μεν αλλά με αυστηρότατους περιοριστικούς όρους θα πρέπει να αφεθεί ο Τούρκος συγκυβερνήτης του ελικοπτέρου που έφτασε μαζί με άλλους επτά αξιωματικούς από την Τουρκία, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στη γειτονική χώρα. Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκανε εν μέρει δεκτή την αίτηση του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, έως ότου εκδοθεί οριστική απόφαση στο θέμα του ασύλου με την αίτηση ακύρωσης που θα συζητηθεί στις 4 Μαΐου.
Στον Τούρκο αξιωματικό επιβάλλεται μια σειρά περιοριστικών όρων από το Τμήμα Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο σε σχηματισμό Ολομέλειας έκανε εν μέρει δεκτό το αίτημα αναστολής χορήγησης ασύλου που είχε κατατεθεί από τον πρώην υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα.
Συγκεκριμένα, αποφάσισε ότι η Διοίκηση «μέχρι να εκδοθεί η αίτηση ακύρωσης δεν θα πρέπει να χορηγήσει ταξιδιωτικά έγγραφα στον Τούρκο στρατιωτικό, ο οποίος θα ορίσει ως τόπο διαμονής του συγκεκριμένη μη δημοσιοποιούμενη διεύθυνση και θα έχει υποχρέωση να εμφανίζεται καθημερινά στο ΑΤ διαμονής του».
Επισημαίνεται, ωστόσο, πως «νοείται ότι η διοίκηση οφείλει να λάβει κάθε αναγκαίο και πρόσφορο μέτρο με σκοπό την αποτελεσματική επιτήρηση και προστασία του Τούρκου με την προϋπόθεση ότι τα μέτρα δεν θα ισοδυναμούν με κατά ουσία κράτηση αυτού».
Όπως τονίζεται όμως, σε περίπτωση μη τήρησης των όρων το δικαστήριο δύναται ανά πάσα στιγμή κατόπιν υποβολής σχετικής αιτήσεως να ανακαλέσει την παρούσα απόφαση.
Το σκεπτικό της απόφασης
Ειδικότερα, στην απόφαση του ΣτΕ επισημαίνεται μεταξύ άλλων «ότι η αναγνώριση ενός προσώπου ως δικαιούχου διεθνούς προστασίας συνδέεται άρρηκτα με τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας η οποία οφείλει ως μέλος της διεθνούς κοινότητας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης να σέβεται και να εφαρμόζει τη Σύμβαση της Γενεύης η οποία αποτελεί "ακρογωνιαίο λίθο" του διεθνούς νομικού συστήματος για την προστασία των προσφύγων».
Συγκεκριμένα στην απόφαση σημειώνεται ότι «αβασίμως προβάλλεται ότι η εκτέλεση της απόφασης (χορήγηση ασύλου) θα επηρεάσει δυσμενώς τις σχέσεις της χώρας με την Τουρκία και συνεπώς συντρέχουν λόγοι δημοσίου συμφέροντος, συναπτόμενοι με την προστασία της εθνικής ασφάλειας και της δημόσιας τάξης της χώρας οι οποίοι επιβάλλουν τη χορήγηση της αιτούμενης αναστολής της εκτέλεσης της προσβαλλόμενης απόφασης».
Επίσης, οι ανώτατοι δικαστικοί επικαλούνται το γεγονός ότι η αναγνώριση ενός προσώπου ως αιτούντος διεθνούς προστασίας από αρχαιοτάτων χρόνων θεωρείται πράξη ειρηνική και ανθρωπιστική, και ως τέτοια δεν «δύναται να θεωρηθεί ως μη φιλική ενέργεια έναντι άλλου κράτους». Επικαλείται, μάλιστα, η απόφαση απόσπασμα από τις Ικέτιδες του Αισχύλου: «τις θυσίες εκείνου ευσπλαχνίζεται τον ικέτη οι Θεοί τιμούν ως προσφορές θεοσεβούμενου άνδρα».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ