Top news community
Καλοσωρίσατε!
Για να έχετε όλες τις λειτουργίες διαθέσιμες θα πρέπει να συνδεθείτε ή να δημιουργήσετε νέο λογαριασμό . Καλή πλογήση!

Top news community
Καλοσωρίσατε!
Για να έχετε όλες τις λειτουργίες διαθέσιμες θα πρέπει να συνδεθείτε ή να δημιουργήσετε νέο λογαριασμό . Καλή πλογήση!

  Θες να γίνεις συντονιστής;   Δες εδώ

Μη Συνδεδεμενος Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε

Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας Πήγαινε κάτω  Μήνυμα [Σελίδα 1 από 1]

#1
  BLUE FOX

BLUE FOX
Ιδρυτής
Ιδρυτής
Ομόφωνη απαλλαγή του Άλεξ Ρόντου για την υπόθεση των ΜΚΟ 2417096

Ομόφωνη απαλλαγή του Άλεξ Ρόντου για την υπόθεση των ΜΚΟ Tlo0j10
Με την ομόφωνη απαλλαγή του πρώην στενού συνεργάτη του Γιώργου Παπανδρέου, Άλεξ Ρόντου, και την καταδίκη μόνο τεσσάρων εκ των συνολικά οκτώ κατηγορουμένων σε βαριές ποινές αλλά με αναστολή, έκλεισε η δίκη σε πρώτο βαθμό για το αποκαλούμενο «πάρτι» των επιχορηγήσεων με εκατομμύρια ευρώ για την αποναρκοθέτηση Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Λιβάνου και Ιράκ.

Ύστερα από διαδικασία που διήρκεσε περίπου τρία χρόνια, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων αθώωσε ομόφωνα, σύμφωνα και με την εισαγγελική πρόταση, τον άλλοτε στενό συνεργάτη του Γ. Παπανδρέου, πρέσβη της Ε.Ε. στο Κέρας της Αφρικής, Άλεξ Ρόντο, για την υπόθεση της ΜΚΟ «Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης», αποδεχόμενος τον ισχυρισμό του ότι ουδεμία ποινική ευθύνη είχε για τη διασπάθιση εκατομμυρίων ευρώ την περίοδο 2000-2004.

Το δικαστήριο έκανε δεκτές τις αιτιάσεις της υπεράσπισης του κ. Ρόντου πως αυτός υπέγραφε τελευταίος, αφού προηγουμένως είχαν υπογράψει οι υφιστάμενοί του πρέσβεις, και πως ο ίδιος θεωρούσε καλόπιστα ότι έπρατταν σωστά το καθήκον τους.

Επίσης, οι δικαστές αποδέχθηκαν πως απουσίαζε διαρκώς στο εξωτερικό σε σημαντικές αποστολές του ΥΠΕΞ και δεν είχε άμεση εποπτεία της υπηρεσίας, ενώ σε δύο περιπτώσεις έκριναν πως η υπογραφή του κ. Ρόντου πλαστογραφήθηκε.

Αθώοι επίσης κρίθηκαν τρεις υπάλληλοι του υπουργείου που είχαν εμπλακεί στην υπόθεση.

Αντίθετα, το δικαστήριο έκρινε ενόχους και καταδίκασε τον δημοσιογράφο, πρόεδρο της ΜΚΟ Κωνσταντίνο Τζεβελέκο σε κάθειρξη 16 ετών και τη σύζυγό του Μαρία Αναστασία Μακρυνιώτη σε κάθειρξη 5 ετών.

Επίσης, καταδικάστηκαν οι πρέσβεις Νικόλαος Τσαμαδός και Νικόλαος Μπάζας σε κάθειρξη 12 και 14 ετών αντίστοιχα.

Σε όλους τους καταδικασθέντες ωστόσο αναγνωρίστηκαν τα ελαφρυντικά του προτέρου εντίμου βίου και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη. Έτσι, παρά τις βαριές ποινές τους, αφέθηκαν ελεύθεροι και οι τέσσερις, καθώς έγιναν δεκτά τα αιτήματά τους για αναστολή εκτέλεσης της ποινής τους. Μόνο στον Κ. Τζεβελέκο επιβλήθηκε απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και υποχρεωτική εμφάνιση στο Α.Τ. της περιοχής του.

Σύμφωνα με την κατηγορία, η ΜΚΟ «Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης» είχε εισπράξει επιχορηγήσεις ύψους εννέα εκατ. ευρώ για οκτώ προγράμματα για την εξουδετέρωση ναρκοπεδίων σε Βοσνία, Λίβανο, Ιράκ. Ωστόσο, η έρευνα κατέδειξε πολλαπλή παραβίαση της σχετικής νομοθεσίας για τη χρηματοδότηση, με διάφορα τεχνάσματα, όπως εικονικές δωρεές. Κάποιες φορές, μάλιστα, η ΜΚΟ εμφάνιζε τους ξένους εργαζομένους σε προγράμματα αποναρκοθέτησης (ναρκαλιευτές κ.λπ.) ότι επέστρεφαν στη ΜΚΟ το 20-30% των αποδοχών τους ως δωρεά χωρίς να καταχωρίζονται τα ποσά αυτά στα βιβλία, αλλά συναθροίζονταν στο ποσοστό της δικής της συμμετοχής, ώστε να εξασφαλίζεται η συνέχιση της χρηματοδότησης. Επίσης, διαπιστώθηκε ότι κάποια ποσά κατέληξαν σε πληρωμή σούπερ μάρκετ, εστιατορίων, πάρκινγκ I.X.



Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας Επιστροφή στην κορυφή  Μήνυμα [Σελίδα 1 από 1]


Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης

Forumgreek.com | ©phpBB | Δωρεάν φόρουμ υποστήριξης | Αναφορά κατάχρησης | Πρόσφατες συζητήσεις